65ste Herdenkingsplechtigheid aan het Provinciaal Mausoleum op 4 juni

Gepubliceerd op Donderdag 01 juni 2023

“De stad Menen kondigt met trots de 65ste Herdenkingsplechtigheid aan bij het Provinciaal Mausoleum ter herdenking van de Politieke Gevangenen en Weggevoerden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze belangrijke gebeurtenis, georganiseerd door het stadsbestuur in samenwerking met de vaderlandslievende verenigingen, onderstreept het belang van herdenkingsmomenten en de voortdurende aandacht én inzet om het verleden te eren en belangrijke herinneringen levend te houden”, zegt schepen evenementen Kasper Vandecasteele.

De 65ste Herdenkingsplechtigheid – een jubileumeditie – is een bijzondere mijlpaal voor het Provinciaal Mausoleum in Menen. Het Provinciaal Mausoleum werd opgericht door overlevenden van de Duitse concentratiekampen ter nagedachtenis van hun omgebrachte medegevangenen. De gouverneur van West-Vlaanderen draagt het peterschap. Het monument werd ingehuldigd op 14 juni 1959 en vormt ieder jaar in juni het decor voor deze plechtige herdenking. Op de begraafplaats liggen ook 14 Britse soldaten begraven uit de Eerste Wereldoorlog.

ELK JAAR 8 HERDENKINGSPLECHTIGHEDEN

Herdenkingsmomenten zoals deze zijn van onschatbare waarde, niet alleen om onze dankbaarheid te tonen aan degenen die voor ons hebben gevochten, maar ook om de lessen uit het verleden te leren en door te geven aan de volgende generaties. Door het organiseren van herdenkingsplechtigheden toont het stadsbestuur van Menen haar diepe respect en toewijding aan het behoud van de geschiedenis en het koesteren van de herinneringen aan onze helden.

Burgemeester Eddy Lust benadrukt een en ander: "Deze jubileumeditie is illustratief voor de inspanningen die onze diensten leveren op het vlak van herdenkingen. Met het beleid zetten we heel bewust in op dergelijke momenten van bezinning en respect. We organiseren daarom maar liefst acht plechtigheden per jaar. Het zijn gelegenheden waarop we de offers van onze voorouders eren en/of de waarde van onze vrijheid erkennen. Het stadsbestuur van Menen is vastbesloten om ervoor te zorgen dat deze herinneringen nooit vergeten worden en probeert hierbij verschillende generaties samen te brengen."

We geven hieronder even de jaarlijks terugkerende herdenkingen mee:

  • 17 februari: herdenking overlijden Albert I en alle andere overleden leden van de koninklijke familie
  • 8 mei : V-dag
  • begin juni: herdenkingsplechtigheid aan het Provinciaal Mausoleum ter herdenking van de Politieke Gevangenen en Weggevoerden uit de Tweede Wereldoorlog
  • In juni: herdenking van de Parachutisten en Weerstanders die de Sluizen in Menen gesaboteerd hebben tijdens WOII 1940 - 1945
  • 21 juli: Te Deum Lauwe
  • 1 november: herdenkingsplechtigheden op 3 begraafplaatsen
  • 11 november: Wapenstilstand
  • 15 november: Te Deum Menen

JUBILEUMEDITIE ZONDAG 4 JUNI

Het stadsbestuur van Menen nodigt alle inwoners, verenigingen en geïnteresseerden uit om deel te nemen aan de 65ste Herdenkingsplechtigheid aan bij het Provinciaal Mausoleum in Menen, ter herdenking van de Politieke Gevangenen en Weggevoerden uit de Tweede Wereldoorlog en dit op zondag 4 juni. Hieronder het programma van de plechtigheid:

  • 10:00 Aanvang van de plechtigheid
  • 10:35 Kijk van de jeugd op de wereld
  • 10:45 Kampappel en bloemenhulde door klein- en achterkleinkinderen van Politieke Gevangenen.
  • 11:05 Bloemenhulde
  • 11:30 Einde van de plechtigheid met aansluitend receptie op het stadhuis, Grote Markt 1, Menen.