Geambeteerd op straat? Pin het!

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024
Safer Cities

In samenwerking met Plan International Belgium heeft de stad Menen een innovatieve aanpak gelanceerd om Meense jongeren te ondersteunen bij het omgaan met straatintimidatie. Het initiatief, genaamd 'Safer Cities', streeft ernaar jongeren te ‘empoweren’ en hen te voorzien van de nodige tools om een actieve rol te spelen bij het creëren van een veiligere stad.

Het doel van 'Safer Cities' is eenvoudig maar krachtig: ervoor zorgen dat iedereen ongestoord door de straten kan lopen, zonder zich ongemakkelijk of bedreigd te voelen. Door middel van een digitaal platform kunnen jongeren nu eenvoudig locaties 'pinnen' waar ze slachtoffer zijn geweest van ongewenst gedrag of getuige zijn geweest van straatintimidatie. Het proces is volledig anoniem en veilig, waardoor jongeren zich vrij voelen om hun ervaringen te delen zonder angst voor repercussies.

Stad Menen gelooft dat het bevorderen van een gevoel van gemeenschapszin essentieel is voor het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor iedereen. Door samen te werken met jongeren en hen actief te betrekken bij het identificeren van problematische gebieden, hopen ze niet alleen straatintimidatie aan te pakken, maar ook een cultuur van wederzijdse zorg en respect te bevorderen. 

Er is ook een actieve rol weggelegd voor een groep gemotiveerde jongeren. Zij kunnen helpen een campagne op poten zetten om het platform bekend te maken bij hun leeftijdsgenoten. Ben jij een jongere die wil bijdragen aan een veiligere en inclusievere omgeving voor iedereen? Sluit je dan aan bij de werkgroep door te mailen naar veiligheid@menen.be.

Ga hier naar Safer Cities