Ingebruikname grote, polyvalente zaal Het Applauws

Gepubliceerd op Woensdag 06 maart 2024

15 maart 2024 wordt een dag waar velen reikhalzend naar hebben uitgekeken: voor de eerste keer zal dan immers de grote, polyvalente zaal worden gebruikt in het nieuwe ontmoetingscentrum Het Applauws in Lauwe.

Een eindpunt van een bouwdossier dat in 2011 werd opgestart en dat we met de Stad Menen en AGB Menen kunnen afronden. Het gebouw staat zo eindelijk helemaal ten dienste van onze dynamische gemeenschap in Lauwe. We investeerden immers 5,3 miljoen euro in het gebouw. Maar het Applauws is meer dan bouwstenen en cement: het bundelt een lokaal dienstencentrum, een bibliotheek, een administratief centrum, een wijkpost van de politie, een cultuurcafé en nu dus ook een polyvalente zaal. We investeerden met andere woorden in de ziel van onze gemeenschap.

Gemeenschapshuizen staan centraal in het weefsel van lokale gemeenschappen. Hun doel overstijgt vaak de fysieke ruimte die ze innemen. Deze instellingen vervullen een cruciale rol als ontmoetingsplaatsen, educatieve centra, culturele hubs en sociale verbindingspunten voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Grote zaal klaar om tot 500 personen te ontvangen

Tijdens de bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum kenden we grote problemen met het dak van de polyvalente zaal. In het kader van deugdelijk bestuur namen we voldoende tijd om tot een overeenkomst te komen met de aannemer voor het herstel. We hebben bewust gewacht om er een winter te laten over heen gaan om zeker te zijn dat alle problemen met het dak achter ons liggen.

De grote zaal kan nu gebruikt worden met de uitschuifbare tribune (324 personen kunnen er zitten) of als zaal met een vlakke vloer in polierbeton van 497m². Er zijn mobiele podia, statafels, rechthoekige tafels en stoelen beschikbaar voor 500 personen naast een keuken voor catering met koelcel, een mobiele bar en een basisuitrusting van geluid en licht.
We hebben de intentie om de theatertechnieken aan te kopen tezamen met de materialen voor onze andere cultuurhubs (zoals de Sint-Franciscuskerk en CC De Steiger) en dit tegen 2025.

De zaal kan gebruikt worden voor een allerlei organisaties en dit door zowel de verenigingen als door commerciële organisaties: voor spreekbeurten, toneelvoorstellingen, bijeenkomsten van onze talrijke verenigingen, muziekoptredens, tentoonstellingen… Voor informatie en reservaties kan men terecht bij het onthaal van Het Applauws.

In mei wordt ook de aansluiting afgewerkt met de Leie zodat ook de verbinding voor de fietsers en de voetgangers veilig en proper kan verlopen.