Lego playboxen in strijd tegen kinderarmoede en bevorderen van gelijke kansen

Gepubliceerd op dinsdag 24 september 2024

Binnen het Sociaal Huis van de stad Menen is een nieuwe, unieke samenwerking ontstaan tussen de Pelicano Kinderarmoedestichting en het recent opgerichte lokale kinderarmoedefonds Kleurrr. Dit fonds is een initiatief van Kiwanis Wervik, Lions Club Menen en Rotary Club Menen en heeft als doel om kinderen uit kwetsbare gezinnen te ondersteunen en hen kansen te bieden op een betere toekomst.

Pelicano Kinderarmoedestichting richt zich op langdurige materiële en sociale ondersteuning van kinderen om zo de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Dankzij deze samenwerking kunnen we nu ook in Menen een concreet verschil maken voor kwetsbare kinderen. Eén van de eerste tastbare resultaten van dit project is de schenking van Lego playboxen, die speciaal bedoeld zijn om het concept van 'Spelend Leren' te bevorderen. Deze initiatieven richten zich op het ontwikkelen van cognitieve en sociale vaardigheden bij kinderen door middel van educatief spelmateriaal. De Lego playboxen worden in de schoolopvang ingezet en bereiken daardoor álle kinderen, ook de meest kwetsbare.

Elke vestiging van een basisschool in Menen kreeg een Lego playbox toegewezen, waarmee tussen de 20 en 40 kinderen kunnen spelen. Dit is een belangrijke stap om kinderen in hun vrije tijd op een speelse manier te laten leren en ontwikkelen.

Kwaliteit van schoolopvang verhogen

De stad Menen zet zich in om via het BOA-decreet de kwaliteit van de schoolopvang verder te verbeteren. Verschillende scholen in onze stad hebben inmiddels het kwaliteitslabel behaald. Naast de jaarlijkse subsidies die scholen met dit label ontvangen, is de schenking van deze Lego playboxen een welkome aanvulling om de speelkansen van kinderen te verruimen. Wij willen als stad scholen maximaal ondersteunen in hun inspanningen om een kwaliteitsvol opvangbeleid te voeren en kinderen zo veel mogelijk ontwikkelingskansen te bieden, zowel voor als na schooltijd.

Een sterk signaal voor de toekomst

De samenwerking tussen Pelicano, Kleurrr en de Stad Menen toont dat we niet alleen praten over gelijke kansen, maar ook concrete stappen zetten om die kansen te realiseren. Kinderarmoede is een urgent probleem, en door gezamenlijk in te zetten op initiatieven zoals ‘Spelend Leren’ kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken en kinderen een betere toekomst bieden. Het belang van deze inspanningen kan niet genoeg benadrukt worden: door kinderen nu te ondersteunen, bieden we hen later de kans om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving.

Met dit project geven we een sterk signaal af: elk kind in Menen verdient gelijke kansen om zich te ontplooien, ongeacht de thuissituatie. We blijven ons inzetten om kinderarmoede verder aan te pakken en ervoor te zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, de middelen en kansen krijgen die ze verdienen.

Lego playboxen