Meense culturele wereld in de bloemetjes

Gepubliceerd op Donderdag 07 september 2023

Op donderdag 24 augustus werd de Meense culturele wereld opnieuw in de bloemetjes gezet met de jaarlijkse uitreiking van de cultuurprijzen. Er werden onderscheidingen uitgereikt in drie categorieën.

Winnaars cultuurprijs

Persoon met Uitzonderlijke Culturele Bijdrage: Tine Moniek

De prijs voor 'Persoon met Uitzonderlijke Culturele Bijdrage' ging naar Tine Moniek. Tine heeft de wereld laten zien dat cultuur niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn om van betekenis te zijn. Ze heeft een speciale plek in het hart van velen veroverd met haar eenvoudige, maar doordachte acties. Wie kent haar immers niet van de gepersonaliseerde gedichten die het stadsbeeld sieren, of haar projecten zoals #Tineziet en Villa Buurvrouw? En velen hebben haar al zien typen op haar oude typmachine bij evenementen als Baraques Futur of Reckebilck. Tine brengt een glimlach op het gezicht, maar is ook niet bang om de diepere emoties te raken. Haar toewijding blijkt ook uit haar werk waar ze het beste in elke leerling naar voren brengt. Een welverdiende pluim voor Tine!

Bijzondere Culturele of Artistieke Prestatie/Activiteit: Ghislain Vermote

In de categorie 'Bijzondere Culturele of Artistieke Prestatie/Activiteit' was de laureaat Ghislain Vermote, beter bekend als 'Gil'. Als cartoonist heeft hij de harten van velen veroverd en is hij geen onbekende op het wereldcartoonfestival in Knokke-Heist. Ondanks zijn bescheidenheid heeft zijn talent hem dit jaar opnieuw een nominatie opgeleverd, en won hij zelfs de Zilveren Hoed! Zijn cartoons concurreren op het hoogste niveau in wat wellicht de oudste cartoonwedstrijd ter wereld is, met bijna 2000 inzendingen van over de hele wereld.

Organisatie met Uitzonderlijke Culturele Bijdrage: Grensrock

En dan de categorie 'Organisatie met Uitzonderlijke Culturele Bijdrage'. Hier schitterde Grensrock, onder leiding van voorzitter Tim Lefever. Het ongelooflijke doorzettingsvermogen van het hele team om steeds weer een topfestival neer te zetten voor ALLE inwoners van Menen en omstreken verdient niets dan lof. Hun keuze voor muziekgroepen, de passie van de vele vrijwilligers en de eenheid die ze in Menen brengen met een GRATIS festival is bewonderenswaardig. Ze overtreffen zelfs veel professionele concerten in organisatie!

 

Alle winnaars werden gehuldigd met een prachtig kunstwerk van Erwin Houssin, als teken van waardering voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de cultuur. Ook de andere genomineerden werden niet vergeten; zij ontvingen een boek van Yvonne Serruys,  geschonken door CC De Steiger.

Gefeliciteerd aan alle winnaars en genomineerden! Jullie inzet en passie maken onze stad rijker en levendiger. Het is duidelijk dat cultuur leeft en bloeit in Menen, en deze prijzen en geschenken zijn een erkenning van die prachtige bijdragen.

Cultuurprijzen