Risico’s bij het opladen van batterijen in de thuisomgeving.

Gepubliceerd op Dinsdag 12 december 2023

Het aantal oplaadbare batterijen in onze woningen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Met de groeiende populariteit van elektronische apparaten zoals smartphones, laptops, tablets en draagbare gadgets, hebben veel mensen meerdere oplaadbare batterijen in huis.

De batterij van je mobiel ’s nachts opladen: klinkt praktisch maar er kleven behoorlijk wat risico’s aan.

Je ligt al in bed en checkt nog een laatste maal  je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de oplader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden. Je draait je om, gaat slapen en je laat de lader in het stopcontact zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Zeker herkenbare situaties.

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu’s van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

Hoewel oplaadbare batterijen over het algemeen veiliger zijn dan niet-oplaadbare batterijen, brengen ze nog steeds enkele risico's met zich mee die belangrijk zijn om in overweging te nemen

Enkele brandveiligheidstips.

  • Gebruik de juiste oplader, geschikt voor het type batterij dat je wilt opladen. Het gebruik van een verkeerde oplader of goedkope oplader kan leiden tot oververhitting of beschadiging van de batterij en zelfs tot brand of explosies. Het is daarom belangrijk om altijd opladers te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor de batterijen die je wilt opladen.

  • Opladers kunnen wel eens vallen of zitten in tassen die op de grond worden gezet. De fijnmechanica in de oplader kan zomaar stuk gaan met kortsluiting en brand tot gevolg. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt?

  • Bij branden van lithium-ion accu’s vormt ook de geproduceerde rook een extra bijkomend risico. Deze bevat het zeer giftige lithium en fluorwaterstof. Rook is al giftig en wil je dus niet inademen maar deze stoffen maken de rook nog gevaarlijker.

  • Laat batterijen niet onbeheerd achter tijdens het opladen. Overladen kan de batterij beschadigen en het risico op brand vergroten.

  • Laad batterijen op, op een vlakke, niet-brandbare ondergrond en weg  van brandbare materialen.

  • Laad alle apparatuur met accu’s of afzonderlijke accu’s (denk aan fietsaccu’s) op in een ruimte of kamer met een werkende rookmelder.

  • Vermijd het opladen van meerdere batterijen tegelijkertijd. Tegelijkertijd opladen van batterijen, kan leiden tot overbelasting van het elektrische systeem en het risico op oververhitting vergroten. Het is raadzaam om het aantal batterijen dat tegelijkertijd wordt opgeladen te beperken en ervoor te zorgen dat de oplaadapparatuur geschikt is voor het aantal batterijen dat wordt opgeladen.

  • Beperk de oplaadtijd. Overladen kan de levensduur van de batterij verkorten en het risico op oververhitting vergroten. Het is raadzaam om de oplaadtijd te volgen zoals aangegeven in de handleiding van de batterij of oplader.

  • Stel batterijen niet bloot aan extreme temperaturen tijdens het opladen. Hoge temperaturen kunnen de batterij beschadigen en het risico op brand vergroten. Zorg ervoor dat de oplaadruimte goed geventileerd is, voorzien van een rookmelder en vermijd direct zonlicht.

  • Laat enkel batterijen op geschikt voor hergebruik. Het opladen van niet-oplaadbare batterijen kan leiden tot lekkage, schade aan de batterij en het vrijkomen van schadelijke stoffen.

  • Volg de instructies van de fabrikant en neem voorzorgsmaatregelen te nemen bij het opladen van batterijen thuis. Door deze risico's in gedachten te houden en verantwoordelijk om te gaan met het opladen van batterijen, kun je de veiligheid in huis waarborgen.

Tot slot is het van belang om oude of beschadigde batterijen op de juiste manier te recyclen. Oude batterijen kunnen lekken of schadelijke stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Zorg ervoor dat je batterijen op de juiste manier afvoert volgens de richtlijnen van je lokale afvalbeheer.

Door bewust te zijn van de risico's en verantwoordelijk om te gaan met oplaadbare batterijen in onze woningen, kunnen we de veiligheid waarborgen en ongelukken voorkomen.

Is de batterij vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat de batterij in brand? Bel 112 en verlaat de ruimte.

Meer info en tips vind je hier