Stad Menen wordt partner in het project brooddoosnodig van Enchanté vzw.

Gepubliceerd op Maandag 18 december 2023

Voedzame maaltijden voor alle leerlingen

Samen met Brood(doos)nodig een project van Enchanté vzw gaat Menen aan de slag met de lege brooddozen op school. Naar schatting zit 1 op 4 leerlingen met honger op de schoolbanken. Dat is één op de vier leerlingen die geen toegang heeft tot de nodige voeding om zich te kunnen concentreren, te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Dat dit de leerkansen van de meest kwetsbare leerlingen niet ten goede komt, spreekt voor zich. Want zoals de slogan van Brood(doos)nodig luidt: leren valt zwaar op een lege maag. Door ook in Menen Brooddoosnodig op te starten bieden we scholen een structurele aanpak om met deze problematiek om te gaan.

Brooddoosnodig

Brooddoosnodig werd in september 2021 opgestart door Enchanté vzw, en startte als pilootproject in 9 Gentse scholen. Het project heeft als doel om voedzame maaltijden, tussendoortjes, 10-uurtjes te voorzien voor die leerlingen die het nodig hebben, zodat ook zij alle kansen krijgen in het onderwijs. Ouders, bedrijven, handelaars, burgers en andere sympathisanten kunnen via het online platform van Brood(doos)nodig een maaltijd trakteren aan de deelnemende scholen.

Na een succesvolle opstart in Gent breidde het project de afgelopen 2 jaar verder uit want de nood is groot zegt coördinator Kim Swyngedouw “Leerlingen die met honger naar de klas komen, die nooit een tussendoortje of lunch meehebben of hun brooddoos wegstoppen uit schaamte, het is dichterbij dan we denken. Scholen blijven al lang niet meer bij de pakken zitten en leerkrachten zorgen vaak zelf voor een brood in de diepvries en een pot choco in de kast, of ze brengen een extra stuk koek of fruit mee. Maar de mogelijkheden van scholen zijn beperkt. Brood(doos)nodig biedt scholen net de kans om met extra middelen, op een structurele manier werk van te maken van de honger op school.”

Opstart in Menen

“En nu komt het project dus ook naar Menen, want ook hier in de Menense scholen zien we dat de nood groot is,” vertelt schepen Angelique Declercq.

Ook het stadsbestuur schaart zich achter het project. “Als stad willen we werk maken van een toegankelijk aanbod aan gezonde en duurzame voeding voor elk kind. Scholen zijn daarin een belangrijke partner, want kinderen eten elke weekdag op school. Een platform zoals Brood(doos)nodig biedt scholen op korte termijn meer mogelijkheden en draagt tegelijkertijd bij aan een warme, solidaire samenleving. Voor ons is het echt een en-en-verhaal.” aldus schepen Angelique Declercq

“Kinderen die naar school komen met een lege of weinig voedzame brooddoos ontnemen we kansen op vele vlakken. Voor die kinderen is het geen evidentie om zich te concentreren en te leren, maar ook spelen en vrienden maken is minder vanzelfsprekend met een lege maag. Juist daarom zijn wij brood(doos)nodig gestart. Elk kind heeft recht op een voedzame maaltijd én op gelijke onderwijskansen. Daar gaan we voor, elke dag.”

Het enthousiasme voor het project ontstond bij onze brugfiguren, maar al snel waren een aantal scholen bereid om enkele pilootprojecten op te zetten. We hopen dit verder uit te breiden naar alle scholen. Alles wordt momenteel voorbereid en begin 2024 zullen de scholen hun Brood(doos)nodig-projecten opstarten. Er zullen initiatieven komen in Futura Menen, Ter Molen Lauwe, St-Joris Menen, St-Jan Menen, De Kleine Prins, Barthel Rekkem, De Wonderwijzer Lauwe, De Vlam Menen en Bulo Blijdhove Menen.

Over Enchanté

Enchanté is een non-profitorganisatie die van solidariteit een evidentie wil maken. Met hun hartelijke initiatieven streven ze naar een samenleving die echt lééft. Waar iedereen erbij hoort en zorgt voor elkaar. Het Brood(doos)nodigproject van Enchanté zorgt ervoor dat elk kind met een goed gevulde brooddoos naar school kan gaan. Brood(doos)nodig bouwt warme netwerken in de omgeving van de school. Zo kunnen ouders, familieleden en buurtbewoners solidaire bijdragen doen om leerlingen van hun lokale deelnemende school te trakteren op een gezonde en lekkere maaltijd, warm of koud.

In Vlaanderen zijn er al 62 brood(doos)nodig-scholen, waarvan 16 in Gent. Leren, spelen en je concentreren lukt moeilijk met een lege maag. Daarom streeft Brood(doos)nodig naar een voedzame maaltijd voor élke leerling. Wie een bijdrage wil leveren kan doneren via de website van Enchanté.

Spring je graag mee op de kar, dat kan!

Wie mee werk wil maken van een voedzame maaltijd voor elke Meense leerling kan een maaltijd trakteren aan de scholen via de website van Brood(doos)nodig. Alle traktaties gaan integraal naar de deelnemende scho(o)l(en.

Stort je vrije bijdrage op BE66893944127943  met vermelding: ' voor de scholen van Menen'.

Meer informatie over VZW Enchanté en Brood(doos)nodig

Heb je vragen over het Brood(doos)nodig! Project?

Contacteer:

Enchanté vzw: Kim Swyngedouw, kim@enchantevzw.be, 0479 336 220