Struikelsteen voor Julien Cagnie

Gepubliceerd op woensdag 25 oktober 2023
Struikelsteen Julien Cagnie

“Na de eerste struikelsteen voor de joodse dame Gisela Kleinbartova in 2021 in de Barakken, onthullen we op 1 november 2023 om 11:45 een tweede struikelsteen. Deze keer in de Koningin Astridlaan in Lauwe voor Julien Cagnie, die tijdens de tweede wereldoorlog in het verzet actief was. Op vraag van raadslid Mingels stemde de gemeenteraad in om struikelstenen te plaatsen voor de mensen die tijdens de tweede wereldoorlog in de concentratiekampen overleden of vermoord werden. Daarom plaatsen we volgend jaar nog 8 struikelstenen in Menen”, zegt burgemeester Eddy Lust.

OVER STRUIKELSTENEN

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig ontwikkelde het concept van de Stolpersteine of struikelstenen. Het is ondertussen een over gans Europa verspreid initiatief voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens WO II. De struikelstenen worden als gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, mensen met een handicap…

De struikelstenen zijn van beton. Op de kop van 10x10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.

OVER JULIEN CAGNIE

Julien Cagnie werd eind 1899 geboren in Lauwe en groeide daar op. In 1919 deed hij zijn legerdienst in Mechelen en leerde daar zijn toekomstige vrouw kennen: Marie Elisabeth Verlinden. Julien en Marie trouwden in Mechelen en bleven daar wonen tot in 1938. Zij kregen één dochter Marie Louise (°1924). Dan vestigde het gezin Cagnie zich in Lauwe in de Koningin Astridlaan nr. 38. Julien was er actief als fietsenmaker/mecanicien.

Tijdens de tweede wereldoorlog was Julien actief in het verzet als agent van de inlichtingendienst. Hij werd opgepakt op 7 december 1943 aan het station te Poperinge, bij de begeleiding van drie Amerikaanse piloten. Hij werd opgesloten in de gevangenis De Nieuwe Wandeling in Gent waar zijn vrouw hem verschillende malen bezocht. Daarna werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Buchenwald, waar in onmenselijke omstandigheden gewerkt moest worden en waar enorm veel gevangenen stierven van ontbering en ziekte. Julien overleed in Elrich Northausen (D) tussen 1 oktober 1944 en 28 februari 1945.

“Op 19 juni 1945 besloot het schepencollege van Lauwe om de Nieuwstraat (tussen de Leiestraat en de Koningin Astridlaan) te wijzigen in de Julien Cagniestraat ‘in dankbare herinnering aan hem die voor het Vaderland den marteldood is gestorven in het folterkamp van Buchenwald (Duitsland) als politiek gevangene gedurende de oorlog 1940-1944.’ Met de struikelsteen wil de stad Menen bijna 80 jaar na de bevrijding haar erkentelijkheid voor de inzet van Julien bevestigen”, onderstreept schepen Kasper Vandecasteele bevoegd voor evenementen.