Triatlon blijft op zomerkalender

Gepubliceerd op Woensdag 01 mei 2024

Na vier succesvolle edities, waarvan één Europees Kampioenschap, trok Decospan Triatlon Menen er de stekker uit. Om die leemte op te vullen beslisten een aantal Menenaars om de fakkel over te nemen. We gingen in gesprek met Christophe Dupont, voorzitter van Lentriac Menen.

Christophe, waarom zette Lentriac de stap om dit sportevent ‘over te nemen’?

We hadden bij Lentriac al lang de goesting om zelf een triatlon te organiseren, zelfs vóór het ontstaan van de Decospan Triatlon. We wilden met name een wedstrijd organiseren voor Frederik Van Lierde, die al van dag één als peter bij onze club betrokken is. Maar er waren een aantal mensen die daar toen al langer mee bezig waren en wij hebben toen vooral logistiek ondersteund. Toen de vorige organisatoren van de Triatlon Menen stopten zagen we de oproep via de Superdays om een doorstart te maken. We hebben toen samen met het Rode Kruis, Meense ZwemKring en de voorzitter van de sportraad rond tafel gezeten op de Super Monday in december 2023 om eens te brainstormen over het concept. We waren er heel vlug uit, moet ik zeggen. 

Hadden jullie contact met de vorige organisatoren?

Zeker en vast. We hebben de draaiboeken van de vorige edities gekregen en ze staan ook altijd open voor vragen. We zijn ervan overtuigd dat ze op 25 augustus ook een kijkje zullen komen nemen om te zien hoe alles verloopt. 

Werken jullie nog samen met andere partners? 

De stad Menen biedt ons logistieke en ondersteunende middelen, zoals ruimtes en materiaal. We werken samen met de Meense ZwemKring, die heel veel ervaring heeft met het organiseren van openwaterzwemwedstrijden. Dat is natuurlijk een grote troef. We zijn ook blij dat Decospan aan boord blijft als hoofdsponsor. Ze geloven in ons project en willen ons graag helpen om er een succes van te maken.

Hoe gaan jullie dat praktisch allemaal regelen?

We hebben een werkgroep opgericht met taken verdeeld over de verschillende leden. Iemand is verantwoordelijk voor het parcours, iemand anders voor de wisselzone, enzovoort. Met het opzetten van de triatlon beginnen we op de vrijdag voor de wedstrijd. We hebben in het weekend van de triatlon nog wel wat extra handjes nodig om alles in orde te brengen. Mensen die willen helpen, kunnen zich gerust melden via info@lentriac.be.  

Wat kunnen de deelnemers en toeschouwers verwachten qua parcours en programma?

Op 25 augustus hebben we een vol programma. ‘s Ochtends beginnen we met de jeugdreeksen en ‘s namiddags is er de sprinttriatlon en de kwarttriatlon voor volwassenen. De wedstrijden voor de jeugd en de sprinttriatlon vinden plaats op hetzelfde parcours in Menen. Voor de kwarttriatlon mag je tijdens het fietsen niet draften en daarom hebben we een rondje van 20 km gemaakt. In dat parcours wordt ook een klein stukje Wervik meegenomen omdat we zo de spooroverwegen vermijden. Centraal punt van het evenement wordt de Grote Markt van Menen waar we voor een sfeervol geheel gaan.  

Voor wie is de triatlon bedoeld?

De triatlon staat open voor iedereen, met of zonder licentie. We willen er een laagdrempelig evenement van maken, waar iedereen aan kan deelnemen. Er zijn wedstrijden voor de jeugd, een sprintafstand en een kwarttriatlon voor volwassenen. De sprintafstand is een ideale manier om kennis te maken met triatlon. Ook G-atleten zijn welkom, we zetten als organisatie ook heel hard in op toegankelijkheid.

Hoe kunnen mensen zich inschrijven?

Inschrijven kan via Triatlon Vlaanderen.  Mensen die meer informatie willen, kunnen ons volgen op Instagram en Facebook.

Wanneer spreken jullie over een geslaagde dag?

We hopen natuurlijk op goed weer en een dag vol sportieve successen. Een geslaagd evenement betekent voor ons veel blije gezichten en een veilige sportdag. Dat zou een prachtige beloning zijn voor al het harde werk van iedereen die betrokken is.

Bedankt voor je tijd, Christophe. We wensen jullie veel succes met de Triatlon Menen!