Uitreiking Cultuurprijzen Menen 2024

Gepubliceerd op zaterdag 31 augustus 2024
Uitreiking cultuurprijzen

Op donderdag 22 augustus werd de culturele wereld van Menen opnieuw in de schijnwerpers gezet tijdens de jaarlijkse uitreiking van de cultuurprijzen. Deze prestigieuze avond eerde lokale talenten en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het culturele leven in onze stad.

Dit jaar werden prijzen uitgereikt in drie categorieën, waarbij de winnaars stuk voor stuk indruk maakten met hun artistieke prestaties en culturele betrokkenheid.

Categorie 1: persoon met uitzonderlijke culturele bijdrage

De winnaar in deze categorie is Emmanuelle Rollé. Zij ontving de prijs voor haar niet-aflatende cultureel engagement en haar werk met Villa Buurvrouw en de leesclub in Menen. Haar inzet voor het culturele leven in Menen is een inspiratiebron voor velen.

De andere genomineerden in deze categorie waren:

  • Hervé Deleu: een gerenommeerd schrijver van poëzie en proza, bekend om zijn diepgaande en ontroerende werken.
  • Jeremy Vandoorne: bekende presentator en acteur, onder meer geliefd door zijn rol in de populaire serie ROX.

Categorie 2: bijzondere culturele of artistieke prestatie/activiteit

In deze categorie ging de prijs naar Erik Desombere. Hij werd erkend voor zijn passie voor taal en zijn ‘letterliefde’, die hem de prestigieuze Golden Henry van de Velde Award 2024 opleverde.

De genomineerden in deze categorie waren:

  • Kunstmarkt Menen: een jaarlijks evenement dat bezoekers doet wanen in Montmartre, dankzij de vele kraampjes en werken van lokale kunstenaars.
  • Werkgroep ‘Rekkem Toen’: genomineerd voor hun creatieve manier van het vertellen van het verhaal van Rekkem en de bevrijding in 1918.
  • !Mpulsive Girl Tour: een dynamisch initiatief dat Menen op de kaart zet als bruisende hub voor street art.
  • Christine Bulckaen: genomineerd voor haar boek ‘Ontmoeting aan het Diefhondbos’, dat diepe indruk maakte bij de lezers.

Categorie 3: Organisatie met Uitzonderlijke Culturele Bijdrage

De winnaar in deze categorie is De Koninklijke Volksharmonie St. Jozef. Zij werden bekroond voor hun uitzonderlijke jubileumjaar, dat bol stond van grootse projecten en uitdagingen.

Andere genomineerden waren:

  • De Lukasgilde Menen: erkend voor hun jaarlijkse tentoonstelling en de vele gevarieerde artistieke activiteiten die ze organiseren.
  • VZW Schippersweekend: dit geliefde festival zorgde ook dit jaar weer voor een fantastische samenkomst van mensen uit heel Menen.

Elke genomineerde ontving een prachtige kaart, ontworpen door Erik Desombere, en een pakket heerlijke Jenny’s (ons eigen gebrouwen stadspils) met bijpassend glas. De winnaars kregen daarnaast een uniek ontwerp van Dhr. Erik Desombere in ontvangst, een eerbetoon aan hun bijdrage aan de rijke culturele leven van Menen.