Nieuwe opleiding voor zij-instromers Zorg Menen

Gepubliceerd op Woensdag 18 oktober 2023

“Om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan zorgpersoneel, bekeken we als bestuur de piste om gebruik te maken van een nieuw structureel zij-instroomkanaal. Zo kunnen mensen die geïnteresseerd zijn om in de zorg te werken, maar nog niet over de nodige kwalificaties beschikken, toch een zorgfunctie opnemen. We geven op donderdag 16 november tijdens een infomoment meer uitleg over de nieuwe opleiding zij-instromers die wij zelf organiseren”, zegt schepen van Zorg Menen Renaat Vandenbulcke.

Schepen van personeel Angelique Declercq vult verder aan: “Als bestuur zoeken we steeds naar creatieve oplossingen om meer mensen aan het werk te krijgen in de zorg. In de dagdagelijkse realiteit blijkt het namelijk helemaal niet evident om openstaande vacatures in onze zorginstellingen in te vullen. We bekeken dan ook hoe we hiermee aan de slag konden gaan binnen onze woonzorgcentra. We sloten daarom een uniek partnership met CVO MIRAS en VDAB om samen begin 2024 in ons eigen WZC Andante in Menen een eigen opleiding tot zorgkundige te organiseren voor zij-instromers.”

Unieke opleiding In House met veel voordelen

De nieuwe opleiding zij-instromers biedt tal van voordelen.

  • Er geen voorkennis vereist en iedereen die geïnteresseerd is kan de opleiding volgen.  
  • De opleiding zij-instromers bestaat uit theoretische lessen in combinatie met leren op de werkvloer, en dat onder toeziend oog van een coach. Er is dus een directe link met de praktijk.
  • De lessen zelf worden ter plaatse in een kleine klasgroep gegeven door docenten van CVO MIRAS.
  • Alle stages vinden plaats in onze eigen woonzorgcentra.

“In onze regio zijn we trouwens het eerste lokale bestuur dat zelf een opleiding zij-instromers in house organiseert. De nood is hoog, dus is actie ondernemen essentieel. Wie meer te weten wil komen over deze unieke opleiding is welkom op het infomoment op donderdag 16 november om 17:30 in woonzorgcentrum Andante (Volkslaan 300, Menen). Inschrijven voor het infomoment kan via www.menen.be/vacatures”, besluit schepen Declercq.