Digipunten helpen in eerste werkjaar 884 mensen op digitale weg

Gepubliceerd op Donderdag 25 april 2024

Goed een jaar geleden startte de stad Menen de werking van de digipunten op. Het doel: mensen uit de digitale kloof halen of voorkomen dat ze erin terecht komen. Ondertussen draaien de digipunten op volle toeren: in het eerste werkjaar zakten maar liefst 884 mensen naar een digipunt af.

We trappen een open deur in als we stellen dat heel wat mensen de digitale snelheidstrein (dreigen te) missen. Daarom loopt in Menen, Rekkem en Lauwe sinds vorig jaar een digitaal inclusieproject. Dit project wil met concrete acties inwoners met concrete digitale vragen helpen. 

De oprichting van digipunten is één van de voornaamste acties binnen het e-inclusieproject. Een digipunt is een openbare computerruimte waar je gratis gebruik kan maken van het internet en beschikbare laptops. Daarnaast kan je op zo’n digipunt bepaalde momenten in de week gratis vragen stellen over je smartphone, tablet of computer aan de digimaten. Digimaten zijn onze experten bij wie je terecht kan voor het installeren van een Itsme-account, het aanmaken van een e-mailadres, werken met QR-codes, digitale toepassingen van overheidssites, een afspraak maken bij de Stad Menen, mobiliteitsapps gebruiken… Het is een greep uit de vele zaken waarmee de digimaten kunnen helpen. Het is wel niet mogelijk om met hardware computerproblemen af te zakken naar een digipunt of om inhoudelijk, persoonsgebonden info (wegens privacy-redenen) te laten verwerken door een digimaat (bv. online bankieren, belastingaangifte doen …).

Om nog meer mensen te kunnen bereiken zijn er naast de fysieke digipunten ook mobiele digipunten met een rondtrekkende caravan. Deze caravan bezoekt heel het jaar door verschillende pleintjes, evenementen of wijken doorheen heel Groot-Menen. Het mobiel digipunt werkt ook samen met sociale organisaties, zo kunnen we mensen in kansarmoede helpen.

Over de verschillende digipunten heen mochten de digimaten van april 2023 tot en met maart 2024 dus in totaal 884 mensen op (digitale) weg helpen. Ook het mobiele digipunt kende met 263 bereikte personen heel wat bijval.  

Digipunten

De fysieke digipunten blijven verder bereikbaar op volgende locaties en momenten:

  • Sociaal Huis Menen: maandag 09:30 tot 11:30
  • Dorpshuis Rekkem: dinsdag 13:30 tot 15:30
  • Lokaal dienstencentrum Allegro: dinsdag 14:00 tot 16:00
  • Bibliotheek Menen: woensdag 14:00 tot 18:00
  • Het Applauws (Bibliotheek Lauwe): woensdag 14:00 tot 18:00
  • Stadhuis Menen: zaterdag 9:00 tot 11:00
     

Ook het mobiele digipunt trekt verder op pad. Alle acties in het kader van het digitale inclusieproject vind je op www.menen.be/digitaal