Bijna iedereen vindt het beter om in een groene straat te wonen, maar waarom is het ook belangrijk om onze straten te vergroenen?
Het probleem?
Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien volgen op langere periodes van hitte en droogte. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat we in Vlaanderen heel veel oppervlak hebben dat verhard is. Vlaanderen is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af en wanneer het regent, verhinderen ze dat water in de bodem trekt.
Hittestress
Extreme hitte kan ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam. Mensen raken vermoeid, hebben concentratieproblemen, worden duizelig, krijgen hoofdpijn of huidklachten. Bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen kan een langdurige warmte leiden tot uitdroging.
Een superspons
Tegels laten geen water door. Bij een regenbui stroomt het water van de verharding af, vaak meteen het riool in. Regent het veel in korte tijd, dan kan de riolering niet alles slikken. Natte kelders en overstroomde straten zijn dan het gevolg.
Door een geveltuin aan te leggen zorg je ervoor dat hemelwater kan infiltreren in de bodem. Zo wordt de bodem een spons. Dit zorgt er ook voor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt. Zo gaan we dus samen slimmer om met water.
Een koelere tuin en stad
Stenen houden de warmte van de zon vast en geven die warmte vooral ‘s avonds weer af. Zeker in steden zorgt dit in de zomer voor zwoele, slapeloze nachten. Meer groen in je tuin en in je buurt helpt om dit hitte-eilandeffect tegen te gaan. Planten en bomen verdampen water, geven schaduw, creëren luchtstromingen en verkoelen onmiddellijk. 1 volwassen boom levert het koelend vermogen van 5 airco’s.
Sociale functie
Meer groen op straat zorgt ook voor meer gezelligheid, mogelijkheden om de tuinstoel even op de stoep te zetten en een babbeltje te slaan met buren en voorbijgangers. Winkelstraten worden aangenamer om in vertoeven en horecazaken zijn aantrekkelijker om even halt te houden.
Leven in de stad
Planten bieden schuilplaats voor insecten en vogels en brengen meer leven in de stad. Ze zorgen voor voedsel voor mens en dier. Nu allerlei biotopen worden bedreigd is het de hoogste tijd om de natuur te helpen.
Zuivere lucht
Planten nemen CO2 op uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Daarnaast filteren ze ook fijn stof uit de lucht.
Meer geluk
Planten verbergen onaantrekkelijke muren en een lelijk uitzicht. Lekker geurende bloemen maken mensen blij en zorgen voor meer aandacht voor de natuur.
Conclusie
Er zijn meer dan genoeg redenen om deel te nemen aan het VK-tegelwippen. Als jij meedoet, help je Menen in 1 klap groener te maken.
Wist je dat… het de moeite loont om eens na te denken over kleine hoekjes waar je kunt ontharden. Vele kleintjes maken uiteindelijk een wereld van verschil.