“Na het behalen van het label kindvriendelijke stad in 2022, zetten we met onze stad Menen nu concreet in op het actief betrekken van kinderen bij beleidsvorming met de installatie van de kindergemeenteraad op woensdag 31 januari. Het verkrijgen van het label ‘kindvriendelijke stad’ was zoals toen gezegd leuk, maar slechts een eerste stap. De uitdaging bestaat erin hiermee echt aan de slag te durven gaan en bij elke beleidsbeslissing na te denken over de impact ervan op het functioneren van kinderen en jongeren”, zegt schepen van jeugd Kasper Vandecasteele.
Op de installatievergadering van de kindergemeenteraad leggen 27 kinderen van 11 en 12 jaar uit het basisonderwijs in Menen, Lauwe en Rekkem hun eed af bij de burgemeester. Tijdens de eerste zitting van de kindergemeenteraad stellen de leerlingen zich voor en presenteren ze de thema’s waarmee ze aan de slag willen gaan. Na deze introductie volgt een eerste stemming over die thema’s: die zal bepalen welke vier onderwerpen op de twee volgende bijeenkomsten – op woensdagen 20 maart en 15 mei – zullen behandeld worden.
Schepen Vandecasteele: “De gestructureerde samenkomsten van de kindergemeenteraad starten met adviesvragen vanuit het beleid naar de leerlingen over de vier weerhouden thema’s. Daarna kiezen de leerlingen een thema en verdelen ze zich over thematafels. Na een brainstormsessie presenteren de kindergemeenteraadsleden hun ideeën aan de groep en volgt een algemene stemming per thema. De vijf beste ideeën komen in een nota en worden aan het beleid meegegeven.”
De bijeenkomsten van de kindergemeenteraad vinden telkens plaats in de raadzaal van het stadhuis in Menen.
“De kindergemeenteraad biedt een unieke kans aan kinderen om kennis te maken met politieke besluitvorming én rechtstreeks bij beleidsvorming betrokken te worden. Deze benadering sluit naadloos aan bij het bredere jeugdbeleid dat onze stad Menen voert in ons streven naar een echte kindvriendelijke stad”, besluit schepen Vandecasteele.