IN BEELD | Frederik Van Lierde ereburger van Menen

Gepubliceerd op maandag 16 juli 2018

Gisteren, zondag 8 december 2013, kreeg Frederik Van Lierde zijn naar eigen zeggen meest emotionele onderscheiding van allemaal na zijn Iron Man overwinning in Hawaï. Op het stadhuis van zijn thuisstad verleende het stadsbestuur hem de titel Ereburger van de stad Menen.

Aanleiding voor het ereburgerschap was zaterdag 12 oktober 2013: Frederik Van Lierde – geboren en woonachtig in de stad Menen – beslist om de Ironman Triatlon van Hawaï op zijn naam te schrijven. Het Wereldkampioenschap triatlon winnen is geen fait-divers. Het is het hoogst haalbare in de triatlonsport. Kortom, een topsportprestatie om U tegen te zeggen! Deze topsportprestatie kun je ook bekijken als het logische vervolg op een zorgvuldig geplande sportcarrière: beginnend als zwemmer, geëvolueerd naar triatleet won Frederik eerder al Belgische en Europese titels, heeft hij ook een handvol andere Iron Man triatlons op zijn palmares genoteerd. Frederik was er dus klaar voor.

De stad Menen is trots op zijn inwoner en dat is nog een understatement. Frederik is voor onze stad al langer dé sportambassadeur bij uitstek. Maar hij deed daar onlangs dus nog een schepje – of beter een hele schep – bovenop: overal waar hij na zijn Iron Man zege kwam, stelde hij Menen in een positief daglicht. Ik weet niet hoeveel nieuwsberichten, reportages, artikels of websites hem op een voetstuk plaatsten: het waren er in ieder geval heel veel en van heel ver, tot in China toe! Met steeds daarbij vermeld ‘uit Menen’.
Reden te meer om hem naar aanleiding van het (voorlopige) hoogtepunt in zijn carrière, te vieren op het stadhuis van Menen.

Kort na zijn overwinning werd Frederik al even kort op het stadhuis ontvangen. Niet alleen om hem te feliciteren met zijn knappe prestatie. Tijdens dat moment op donderdag 17 oktober kondigde het stadsbestuur de intentie aan om hem tot ereburger te willen benoemen. Die intentie werd in de daaropvolgende gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Je raadt het nooit: de gemeenteraad aanvaardde de voordracht van Frederik tot Ereburger unaniem.

Op zondag 8 december 2013 was het dus zover: voor de 4de keer in de geschiedenis van onze stad – na Jozef Deleu, Willem Vermandere en Willy Spillebeen – werd de titel van Ereburger van de stad Menen uitgereikt. Natuurlijk gebeurde dat niet onopgemerkt: de stad had een leuk academisch programma in mekaar gefietst, dat in de aula van het stadhuis werd doorzwommen, MET een fijne uitloper op de Grote Markt. Geniet nog even na met onderstaande fotoreportage.

IN BEELD Klik hier en herbeleef de huldiging van Ereburger Frederik Van Lierde.

http://www.menen.be/fotoalbum/fotoalbum-ereburger-frederik-van-lierde