Belfort: nu elke dag open als Uitkijkpunt

Gepubliceerd op maandag 05 augustus 2024

Het belfort in Menen, UNESCO-werelderfgoed, is nu elke dag gratis te bezoeken. Na een klim van 164 treden heb je boven een schitterend 360° uitzicht over de stad en omgeving.

Dit nieuwe uitkijkpunt maakt deel uit van Horizon 2025. Dit project van Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen wil tegen 2025 twintig nieuwe uitkijkpunten openen. Deze punten liggen langs fiets- en wandelroutes, wat zorgt voor extra beleving. Al meer dan 525.000 mensen genoten van de uitkijkpunten van Horizon 2025. Het belfort in Menen is het 17de West-Vlaamse uitkijkpunt dat opengaat.

Historische betekenis

Het Meense belfort, samen met de Grote Markt UNESCO-werelderfgoed, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. De toren waarschuwde voor gevaar en bewaarde belangrijke stadsdocumenten. De bouw begon in 1574 en kreeg zijn huidige vorm in 1828. Het belfort werd vaak beschadigd, zoals in 1706 toen de torenspits werd beschoten. Onder de toren ligt ook een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. Het belfort heeft sinds 1962 ook een beiaard en telt 49 klokken.

Unieke ligging voor recreanten en toeristen

Het belfort van Menen is een ideaal startpunt om de regio te verkennen, bijvoorbeeld via de Erfgoedwandelroute Menen en het Wieltjespad of met de georganiseerde fietstochten tijdens de zomermaanden.

Het gebouw is recent grondig gerestaureerd. Bezoekers kunnen binnenin meer leren over de geschiedenis van het belfort en de stad Menen. Boven wacht boven op het belfort een prachtig uitzicht over onze grensstad en de grensstreek.

Praktische informatie

Het belfort is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9u en 17u. Maak online een toegangscode aan via https://belfortbezoeken.menen.be of vraag er een in het stadhuis. Met deze code kun je de deur openen.