“Omdat het nodig is, doet Stad Menen continue inspanningen om meer kansen te geven aan de biodiversiteit en de natuur in het algemeen”, zegt schepen van Klimaat Patrick Roose. “Er zitten enkele projecten in de pipeline die we met partners én met zo veel mogelijk Menenaars willen realiseren. Voor een eerste project schieten we de huiszwaluwen te hulp. Stadlandschap Leie en Schelde (SLS), Natuurpunt De Leiemeersen Lauwe Rekkem Menen en zwaluwkenner Philippe Mingels slaan de handen in elkaar. We rekenen nu op de Menenaars om meer broedkansen te geven aan die luchtacrobaten. Voor dit project richten we ons tot alle Menenaars en tot de mensen aan en rond de Croisé in het bijzonder.”
Uit onderzoek van Philippe Mingels en het Stadlandschap blijkt dat de zwaluwen een zwak hebben voor de ruime omgeving van de Croisé. Vorig jaar zijn daar 15 nesten aangetroffen. “Deze lente willen we de zwaluwen hartelijk verwelkomen door ze extra nesten aan te bieden. Daarom heeft de Stad bij meer dan 400 mensen een brief en postkaart in de bus gestopt (zie bijlage). De ontvangers kunnen een gratis kunstnest (geschonken door SLS) aanvragen. De stad geeft er een gratis plankje bij om uitwerpselen op te vangen. De stad wil zelfs de nesten en de planken gratis komen ophangen. Welke locaties dit jaar geschikt zijn voor een kunstnest bepalen de zwaluwen bij manier van spreken. Daarom hebben we Philippe aangesproken. Hij volgt het nestelen van de huiszwaluw bij ons al jaren”, zegt schepen Roose.
De actie hoopt in het bijzonder de mensen die tussen de GBS Barhel en de Croisé wonen, ter hoogte van de Kloosterhoek, warm te maken. “Als we daar nesten kunnen ophangen, kunnen we stelstelmatig opschuiven in de richting van de school. Het doel is om een in van de komende lentes, zwaluwen naar school te doen gaan en boven de hoofden van de spelende kinderen te zien vliegen”, zegt schepen Roose.
“Huiszwaluwen leven en nestelen in kolonies”, zegt Philippe Mingels. “Op andere plekken in de wereld nestelen ze tegen rotsen. Bij ons doen ze dat tegen gevels. Zo hoog mogelijk en op een plekje dat voldoende bescherming biedt tegen regen, wind en zon. Daarom vinden we ze onder oversteken van dakgoten. Veel van onze dakgoten zijn met plastiek afgewerkt en dan zorgt voor problemen. Die hechten minder goed dan houten oversteken. Daarom zijn kunstnesten een interessant alternatief. Niet elke gevel is geschikt. Ze nestelen bij voorkeur op zuidoost gerichte gevels, maar daar zit wel wat speling op. Daarom is het goed om elke aanvraag individueel te bekijken.”
Ook Natuurpunt doet mee aan de actie. “Wij wilden het aantal bestaande zwaluwnesten in Menen in kaart brengen”, zegt Marc Watteyne van Natuurpunt De Leiemeersen RLM. “We hebben geen onderscheid gemaakt tussen huiszwaluwen en andere zwaluwen. Wie een nest weet hangen, mocht het adres doorgeven. Op basis van de gegevens kunnen we nagaan welke inspanningen we nog kunnen leveren om de zwaluwen te helpen. We kunnen de mensen bijvoorbeeld sensibiliseren om de bestaande nesten niet te verwijderen. Gelukkig hebben niet alle zwaluwen onze hulp nodig.”
Stadlandschap Leie en Schelde werkt samen met de lokale besturen aan landschap en biodiversiteit. “We ondersteunen een werking rond huiszwaluwen graag met kunstnesten”, zegt Hannelore Zoetardt van het Stadlandschap. “We hebben ook een brochure ‘Gezocht – luchtacrobaten’ opgemaakt. Die vind je op onze website. En de gemeenten kunnen bij ons ook een tentoonstelling over zwaluwen ontlenen.”
De actie in Menen loopt tot het einde van februari. Wie een brief kreeg, kan een gratis pakket aanvragen bij de stad (milieu@menen.be of 056 529 375). Wie geen brief kreeg, maar een zwaluwnest weet hangen, mag mailen naar marc.watteyne@telenet.be. “Op dit moment hebben al een vijftigtal mensen gereageerd. Ik hoop dat de actie de Menenaars over enkele weken meer in de lucht doet kijken, want binnenkort zullen we hier artiesten ontvangen die een bijzonder spektakel zullen opvoeren. Gratis en voor niets!” zegt schepen Roose.