Jongeren worstelen met heel wat gelijkaardige vragen. Zeven studenten aan de Vives Hogeschool in Kortrijk onderzochten hoe ze deze vragen konden beantwoorden. Het resultaat is ‘De Meense Weg’, een interactief spel waarbij jongeren spreken over wat er bij hen speelt.
Uit een enquête bij 150 jongeren tussen 12 en 25 jaar bleek dat de jongeren vooral worstelen met geloof, seksualiteit en drugs. Deze enquête werd opgesteld door Alex Debruyne, Bo Clabau, Deborah Anneessens, Hanne Decapmaker, Jennifer Loosvelt, Kimberley Devriese en Amber Delecourt, zeven studenten Sociaal-Agogisch Werk aan de Vives Hogeschool in Kortrijk. Dit gebeurde in opdracht van stad Menen en CAW Menen.
Heel wat van onze diensten krijgen namelijk vaak dezelfde vragen voorgeschoteld. De studenten proberen deze te beantwoorden met een interactief bordspel dat zowel individueel als in groep kan gespeeld worden.
Dat gebeurt aan de hand van verschillende thema’s: drugs en verdovende middelen, mentaal welbevinden, seksualiteit en seksuele geaardheid, werk en studentenjobs, wonen, politie en rechten, administratie en financiën, onderwijs, geloof, rijbewijs en nog een actueel thema dat zelf gekozen kan worden.
Aan ieder thema zijn kaarten verbonden die tot een antwoord op de vragen moeten leiden. Bij sommige kaarten moet een mening gegeven worden over een situatie. Daarnaast zijn er vragen met stellingen. Ook doe-vragen maken onderdeel uit van het spel.
Het spel is specifiek gericht op organisaties uit Menen die met jongeren van 12 tot 25 jaar werken, maar ook leerkrachten kunnen er gebruik van maken.
Als je als organisatie interesse hebt in het spel kan je terecht bij het Sociaal Huis in Menen.