Een stukje bos onder de kerstboom

Gepubliceerd op Maandag 21 december 2020

Ben je nog op zoek naar een origineel en nuttig kerstcadeau, dan kan je dit jaar misschien een stukje bos schenken. Op die manier bouw je mee aan een bos dicht bij huis in Rekkem, deelgemeente van Menen. Op www.planteenbos.be kan je zelf een stukje kiezen en kan je, als je dat wil, zelf je boom komen aanplanten. 

Planteenbos 

De vzw Planteenbos zorgt met behulp van crowdfunding voor meer bos in Vlaanderen en plant en onderhoudt deze bossen samen met de crowdfunders.  Zo heeft de vzw in zijn 10-jarig bestaan al meer dan 80.000 euro aan giften ontvangen en daarmee 4 hectare grond aangekocht en bebost.  “Op deze manier geven we aan burgers de kans om bij te dragen aan meer bos in Vlaanderen. Planteenbos werkt ook samen met bedrijven.  Dankzij de structurele partner DNS Belgium hebben we al meer dan één hectare grond kunnen aankopen en aanplanten”, aldus Lukas Bossuyt van VZW Planteenbos. 

Het Smokkelbos in Rekkem

Stad Menen en Planteenbos vonden samen een perfect stukje grond in Rekkem, deelgemeente van Menen, namelijk op de hoek van de Waterstraat en de Vierwegenstraat. De grond is prachtig gelegen naast de Palingbeek, ligt op 500m van de Leie en op minder dan een kilometer van de Franse grens. Het perceel sluit aan op het park ‘De Ljigte’ en het zal vanaf het park toegankelijk zijn via een pad dat zal doorgetrokken worden tot aan de Waterstraat. Er werd vroeger in de streek veel gesmokkeld, vandaar de naam Smokkelbos.

Hoe werkt het?

Voor 35 euro kan je jezelf of iemand anders een stukje bos cadeau doen. Op de website www.planteenbos.be staat een plattegrond van het perceel, onderverdeeld in stukjes van 4m2. Je kiest één of meerdere stukjes bosgrond op de plattegrond en zet er een leuke boodschap bij. Je wordt uitgenodigd om op 11 november 2021 zelf je boompjes te komen planten. Als je er niet kan bij zijn, dan zorgt de Planteenbos dat de boompjes voor jou geplant worden. Je wordt via nieuwsbrieven en social media op de hoogte gehouden van het groeien en bloeien van jouw bos. Uiteraard ben je altijd welkom in het bos. Het is permanent toegankelijk. 

Schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose is uitermate verheugd over het 4de bebossingsproject in de stad, deze maal gelegen in Rekkem ter hoogte van het brugje over de Palingbeek aan de Vierwegenstraat en Waterstraat, goed voor 4856 m² nieuw bos. Samen met Lukas Bossuyt van vzw Planteenbos ging de schepen van klimaat op zoek naar gronden om te bebossen. “Dit stukje weiland sluit perfect aan bij het park de Lijgte van wijk Ten Dale. Stad Menen zal instaan voor het beheer van het wandelpad door het Smokkelbos. Het mooie aan vzw Planteenbos is dat iedereen zijn of haar steentje of letterlijk boompje kan bijdragen aan de ontwikkeling van dit nieuwe Smokkelbos. Een schitterend eindejaarscadeau, maar het kan ook een aandenken aan een geboorte, een dierbare of andere herdenking zijn”, weet schepen Roose die onmiddellijk de daad bij het woord voegt. 

Green XMAS

Planteenbos wil geen witte maar een groene kerst! 

Bekijk zeker deze post op onze instagrampagina

https://www.instagram.com/p/CI6eoIjJc-9/?utm_source=ig_web_copy_link

en dit filmpje op onze facebookpagina

https://fb.watch/2vt7eWzM_7/

INFO

Planteenbos vzw

www.planteenbos.be

planeenbos