“Een tijdje terug kocht de stad Menen de monumentale hoeve Haute Cense en bijgebouwen om deze grondig te renoveren én terug te geven aan de inwoners van de Barakken. In de gebouwen naast de hoeve komt een woonproject: een ideaal dubbel gebruik van deze prachtige site bij de Leie en het Barakkenpark en dit in samenwerking en met de steun van de Vlaamse en provinciale overheden”, zegt burgemeester Eddy Lust.
De historische hoeve krijgt gemeenschapsvoorzieningen voor verenigingen en wijkbewoners. De restauratie gebeurt met respect voor de erfgoedwaarde. Schepen Vandenbulcke, bevoegd voor AGB Menen dat het project leidt: “De hoeve krijgt een bar, keuken en verschillende vergaderlokalen die met een mobiele wand tot één groot lokaal kunnen worden omgevormd. Zoals bij andere verbouwingsprojecten zetten we ook hier sterk in op een multifunctioneel, flexibel en rolstoeltoegankelijk gebouw.”
Een nieuw gemeenschapscentrum in de grenswijk de Barakken is om meerdere redenen zeer zinvol. Mensen samenbrengen bevordert sociale verbondenheid en draagt bij aan het emotioneel welzijn. Sociale interactie is essentieel voor de geestelijke gezondheid. Gemeenschappelijke activiteiten dragen immers bij aan een gezondere gemeenschap. In de dichtbebouwde wijk de Barakken was er grote nood aan extra ruimte om samen te komen en te ontspannen. Het Barakkenpark is daarom ook van groot belang voor de buurt, de hoeve Haute Cense past ook perfect binnen diezelfde filosofie.
6 WONINGEN NAAST DE GERESTAUREERDE HOEVE
Op de site Haute Cense komen ook zes woonentiteiten, dit in het kader van het West-Vlaamse project Innovatief Wonen. “We zijn ervan overtuigd dat we met dit woonproject kansen geven aan jonge mensen om in Menen te blijven wonen door in te zetten op kwalitatieve, betaalbare én innovatieve woonvormen. De inplanting van deze woningen kadert bovendien binnen de weldoordachte, ruimere, duurzame ontwikkeling richting de Leie en het Barakkenpark. We popelen alvast om de werken te kunnen aanvatten”, besluit schepen Vandenbulcke.
Voor het project op de hoeve slaan we de handen in mekaar met de bovenlokale overheden. De renovatie van de hoeve verloopt met de steun van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed (om en bij de 500.000 euro), de aanpak van de bijgebouwen – de voormalige koeien-/paardenstal – gebeurt samen met de Provincie West-Vlaanderen (750.000 euro) in het kader van Innovatief Wonen.