Ik ga op reis en ik neem mee...

Gepubliceerd op woensdag 01 mei 2024

Ga je binnenkort op reis of ben je een trip aan het voorbereiden? Lees dan zeker deze tips. 

Algemeen

Surf naar www.diplomatie.belgium.be en bekijk welke reisdocumenten en visa je nodig hebt. Deze website bevat ook reisinformatie en aanbevelingen van de FOD Buitenlandse zaken. Een visum vraag je niet aan bij Stad Menen, maar bij de ambassade van je land van bestemming. 

Identiteitskaart (eID)

Om je identiteit te bewijzen in België en de Europese Unie volstaat een identiteitskaart (eID). Vanaf 12 jaar moet je een eID aanvragen en vanaf 15 jaar ben je verplicht om die altijd op zak te hebben. Maak tijdig een afspraak in het stadhuis. Het kan tot drie weken duren voor je identiteitskaart klaar is. Je kunt je nieuwe identiteitskaart ophalen zodra je de pin- en pukcode ervan thuis hebt ontvangen. 

Meer info over de identiteitskaart

Reispas (paspoort) nodig?

Als je wil reizen naar landen buiten de Europese Unie heb je een internationaal paspoort of reispas nodig. In sommige landen moet je reispas nog zes maanden geldig zijn bij aankomst. Vraag je internationaal paspoort dus tijdig aan. 

Meer info over reispas

Rijbewijs

Een gewoon rijbewijs volstaat als je reist binnen Europa. Check via www.diplomatie.belgium.be of je rijbewijs geldig is in je vakantieland. Voor sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Vraag dit tijdig aan. Heb je nog een papieren rijbewijs? Controleer of er ‘Europese Gemeenschap’ staat vermeld op de voorzijde. Het document mag niet beschadigd zijn en moet een representatieve foto bevatten. Als dat niet zo is, kan je een afspraak maken via 

www.menen.be/rijbewijzen

Meer info over rijbewijzen

Gaan je kinderen (mee) op reis? 

Tot je kinderen 12 jaar zijn, kun je voor hen een Kids-ID aanvragen. Dat is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Vraag de Kids-ID tijdig aan. Bij de aanvraag moet het kind persoonlijk aanwezig zijn. 

Vraag hier je KidsID aan

Gaat je kind op vakantie naar het buitenland onder begeleiding van een andere volwassene dan de ouders, zoals een schoolvereniging, kamp of grootouders? Vraag dan een reistoelating voor een minderjarige aan via www.menen.be/reistoelating-voor-minderjarigen of via ons onthaal en geef die mee met je kind. 

Meer info over reistoelating voor minderjarigen

Extra tips voor een zorgeloze vakantie

De zomervakantie is voor de dienst burgerzaken in het stadhuis traditioneel een drukke periode voor het aanvragen van identiteitsdocumenten en rijbewijzen.

Maak tijdig je afspraak

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je daarom voor je vertrek op travellersonline.diplomatie.be. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Jouw contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.

Je kan de politie ook vragen om tijdens je afwezigheid toezicht te houden op je woning. 

Vraag hier afwezigheidstoezicht aan

Check ook even of je voor je reisbestemming nog een vaccinatie nodig hebt. Op www.wanda.be kan je per land nagaan welke vaccinaties je best krijgt. Via mijngezondheid.be kan je trouwens zien welke vaccinaties je al hebt gekregen en wanneer.