Deze morgen, daags voor de nieuwe schoolstart, ontstak schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose samen met het team van Fluvius en burgemeester Eddy Lust het licht op 108 openbare verlichtingspalen langs het jaagpad tussen Menen en Lauwe. Dit stukje fietspad langs de Leie krijgt hiermee een aangepaste, nachtdiervriendelijke openbare verlichting.
Schepen Roose: “Fietsers, joggers en wandelaars vragen het stadsbestuur al ettelijke jaren naar openbare verlichting van dit gedeelte van het jaagpad langs de Leie. Het was dé ontbrekende schakel voor veel inwoners die met de fiets veilig naar en van het werk of school willen. Met de opkomst van de elektrische fiets klonk die roep de afgelopen jaren nog luider. Bovendien is ons jaagpad de fietssnelweg bij uitstek tussen Menen, Rekkem en Lauwe en sluit die ook perfect aan naar Kortrijk en Wervik. Met de komst van de fietsersbrug vond ik het noodzakelijk om deze ontbrekende schakel op te lossen.”
117 nieuwe verlichtingspunten
Langs het jaagpad staan nu 108 Digistreet-toestellen op een paal met lichtpunthoogte van 4 m. Dergelijke verlichtingstoestellen passen namelijk prima onder de kruin van de bomen. In functie van nachtdieren (vleermuizen) zijn alle toestellen voorzien van amberkleurig licht en Backlight Cut. Het amberkleuring licht is vriendelijker voor vleermuizen dan wit licht. De Backlight Cut minimaliseert de naar achteren gestraalde hoeveelheid licht tot een minimum. Het systeemvermogen van de toestellen is met 20W heel laag.
“Ook het brandprogramma werd gekozen in functie van de nachtdieren: van zonsondergang tot 20:00 uur en van 6:30 tot zonsopgang brandt de verlichting op volle kracht. Vanaf 20:00 tot 23:00 en van 5:00 tot 6:30 wordt de lichtsterkte beperkt tot 66%. Tussen 23:00 en 5:00 is de openbare verlichting niet actief. Dit speciaal voor Menen ontwikkelde brandregime zal vermoedelijk een nieuwe standaard worden voor vele fietsverbindingen in gans Vlaanderen”, licht een tevreden schepen Roose toe.
Ter hoogte van de aantakking op de Menenstraat en de afslag richting watertoren werden in totaal 9 Digistreet-toestellen op een paal met lichtpunthoogte 5 m geplaatst. Hier moest geen rekening gehouden worden met bomen. Het totale kostenplaatje voor Fluvius bedraagt 400.000 euro.
“Ik ben als mobiliteitsschepen bijzonder trots op het welslagen van dit project. Ik startte het traject op naar aanleiding van informele gesprekken met de technische teams van Fluvius over de nieuwste technologische evoluties wat betreft openbare verlichting. Als ingenieur was ik geïntrigeerd om een volledig lichtvolgend systeem te testen, maar dat bleek te duur voor deze afstand (3,6 km). Gaandeweg verfijnden we onze visie tot een haalbaar concept. Het moeilijkste gegeven bleek nog om alle vergunningverlenende overheden te overtuigen van onze technische oplossing. De implementatie liep nog wat vertraging op door leveringsproblemen, maar na het vele jaren wachten kan bij vele inwoners de opluchting niet groter zijn: eindelijk, ook dit gedeelte van het jaagpad langs de Leie is nu voorzien van openbare verlichting. Dit met grote dank aan Fluvius”, rondt schepen Roose af.