Kanon van Lauwe krijgt groot onderhoud

Gepubliceerd op woensdag 17 april 2024

De Technische dienst van de stad Menen zal op maandag 22 april het kanon van Lauwe (op de hoek Lauweplaats-Leiestraat) losmaken en naar een atelier vervoeren voor nazicht. Dit in het kader van het onderhoud van waardevol erfgoed.

 Daarna zal het kanon tijdens de werkzaamheden aan Lauweplaats veilig gestockeerd worden in een stadsdepot. Dit om eventuele schade tijdens die werken te vermijden.

 Het kanon maakt begin mei wel nog een kleine uitstap: op vrijdag 3 mei brengt een Lauwse delegatie het kanon naar de Plaats van Rekkem waar om 18:00 de start gegeven wordt van het herdenkingsweekend WO II van Rekkem Toen.

Een beetje geschiedenis

Het kanon van Lauwe is in oorsprong van Franse makelij en dateert van 1897. Het overleefde WO I, maar werd door de Duitsers veroverd in WO II. De Duitsers bouwden het kanon om tot een Panzerabwehrkanone 40. Met de bevrijding van Lauwe op 6 september 1944 werd het kanon buit gemaakt tijdens een gevecht aan de noodbrug. In 1950 werd het kanon gestolen door enkele Rekkemnaren die het verplaatsten naar de Plaats in Rekkem. Het incident werd gauw bijgelegd en het kanon keerde terug naar Lauwe. In 2010 kreeg het kanon zijn definitieve plaats op het pleintje in de Leiestraat, nabij Lauweplaats.