Laatste nakomeling Yvonne Serruys schenkt 26 kunstwerken aan de Stad Menen

Gepubliceerd op Vrijdag 06 september 2024

In 2023 werd je in Menen ondergedompeld in het fantastische levensverhaal van kunstenaar Yvonne Serruys. De bejubelde tentoonstelling ‘Yvonne Serruys. Beeldhouwer van de nieuwe vrouw.’ mocht zo’n 7.500 bezoekers ontvangen. Ook het boek over haar leven en werk blijkt een bestseller te zijn in binnen- en buitenland.

De laatste nakomeling van Yvonne Serruys, haar achterneef Yves Serruys, was nauw betrokken bij het herdenkingsjaar en woonde de tentoonstelling enthousiast bij. Hij overleed in oktober en schonk in zijn testament 26 waardevolle kunstwerken aan de stad Menen, die de bestaande collectie uit 1953 verder aanvullen.

De schenking werd in de gemeenteraad van 4 september geformaliseerd.
 

Oorlogsmonument professioneel gereinigd

De gespecialiseerde firma Lapis Arte reinigde en restaureerde in opdracht van de stad heel wat kunstwerken van Yvonne Serruys met zicht op het herdenkingsjaar 2023. Als slotstuk van die operatie werd nu haar grootste werk, het oorlogsmonument, met de grootste zorg gereinigd.

Met enzymen werden algen en mossen afgebroken, gevolgd door stoomreiniging. Zwarte gipskorsten werden met kompressen, scalpel en borstels verwijderd. Deze aanpak voorkomt verdere aantasting. 

De stad Menen ontving hiervoor een erfgoedpremie van Vlaanderen.
 

Over het oorlogsmonument

Na de Eerste Wereldoorlog koos Menen Yvonne Serruys, die succes had in Parijs, om hun oorlogsmonument te ontwerpen. In plaats van een soldaat beeldde ze twee vrouwen uit, symbool voor verdriet en moed. Ze pleitte in oorlogstijd voor vrede en sterke vrouwen. 
Het monument, gemaakt van Franse kalksteen, werd in 1921 ingehuldigd op de Groentemarkt en in 1968 verplaatst naar het Vander Merschplein.

Het monument is om zijn symbolische waarde ook de plaats bij uitstek om allerhande herdenkingen in samenwerking met onze vaderlandslievende verenigingen te laten plaats vinden.