Lokale Verkiezingen 2024

Gepubliceerd op maandag 05 augustus 2024

Op zondag 13 oktober gaan we naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Voor het eerst is er in Vlaanderen géén opkomstplicht voor de lokale verkiezingen: je bent dus vrij om al dan niet te gaan stemmen.

Waarom gaan stemmen?

Elke stem telt! Door te stemmen, bepaal jij wie er beslissingen neemt over zaken die jouw dagelijks leven beïnvloeden. Denk aan de aanleg van nieuwe fietspaden, de openingstijden van de bibliotheek, of initiatieven voor meer groen in onze stad. Jouw stem kan het verschil maken.

Het lokale bestuur beslist over veel zaken die direct invloed hebben op jouw leefomgeving. Het stadsbestuur is binnen de eigen stadsgrenzen ondermeer bevoegd voor sociale hulp, de aanleg van gemeentelijke wegen en openbare ruimten, kinderopvang, bibliotheken, natuur- en groenbeheer, de subsidiëring van verenigingen, bibliotheken...

Je stem uitbrengen is een manier om je mening te geven. Het is jouw kans om te laten zien wat jij belangrijk vindt. Het is niet alleen een recht, maar ook een mogelijkheid om actief bij te dragen aan een betere toekomst voor ons allemaal.

We wonen allemaal in deze prachtige stad en samen kunnen we ervoor zorgen dat onze stad nog beter wordt. Door te stemmen, toon je betrokkenheid en help je mee aan een betere gemeenschap.

Dus, kom op 13 oktober naar de stembus en laat je stem horen.

Wil je gaan stemmen maar kun je niet gaan? Dan kan je een volmacht geven.

Voorwaarden om een volmacht te geven:

  • Je moet stemgerechtigd zijn op 13 oktober 2024
  • Je kan niet gaan stemmen op 13 oktober 2024
  • de persoon die de volmacht krijgt moet ook stemgerechtigd zijn op 13 oktober 2024
  • je hebt een attest nodig dat je afwezigheid bevestigt
     

Toegankelijkheid

Heb je een beperking of ben je minder mobiel?

Elk stemlokaal heeft een voorbehouden parkeerplaats, een drempelloze toegang en een aangepast stemhokje. Op elke stemlocatie zullen ook rolstoelen ter beschikking staan van minder mobiele kiezers. De medewerkers van het Rode Kruis zullen in de stemlocaties ook persoonlijk aanwezig zijn. Met toestemming van de voorzitter mag een persoon naar keuze of een assistentiehond je begeleiden tot in het stemhokje.

Ook de dienst aangepast vervoer is beschikbaar voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

De chauffeur komt je thuis ophalen, hij begeleidt je naar jouw stembureau en brengt je terug veilig naar huis voor een bedrag van 3,50 euro.

Begeleiders kunnen ook mee met het busje.

Wil je gebruik maken van deze dienstverlening?

Neem vooraf (minimaal 5 werkdagen) contact op met de dienst aangepast vervoer om alle praktische zaken af te spreken.
Meer info / 056 527 262 of zorg@menen.be

Heb jij eBox al?

Met gemak alles op zak! Je overheidsdocumenten altijd en overal digitaal beschikbaar dankzij eBox. Heb jij ‘m al?

Wat is eBox?

EBox is een persoonlijke digitale brievenbus waarin je je overheidsdocumenten veilig ontvangt en beheert. Steeds meer overheidsdiensten verzenden berichten en documenten digitaal, dus de inhoud van je eBox is gevarieerd.  
Ook in Menen doen we mee. Zo krijg je binnenkort je oproepingsbrief voor de verkiezingen ook via je eBox. Je krijgt natuurlijk ook nog steeds je papieren oproepingsbrief.

EBox activeren

EBox is er voor iedereen die zijn overheidsdocumenten liever digitaal ontvangt. Ben jij dat? Activeer ‘m dan!

Meer info en activeren: www.gemeente.be/ebox