Een week voor de start van De Grote Lenteschoonmaak herhaalt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose met klem het vaste voornemen van het stadsbestuur om Menen, Lauwe en Rekkem net te maken. “Daarom hebben we in ons stadsmagazine Leiedraad de Menenaars een uitdaging voorgelegd: kunnen we tijdens De Grote Lenteschoonmaak letterlijk alle straten afvalvrij maken? Het doet ons deugd dat een halve week voor de aanvang van de actie al een heel groot deel van de straten afgedekt is.”
Inmiddels beloven 70 scholen, jeugdbewegingen, gezinnen, organisaties, bedrijven, vrienden… tijdens De Grote Lenteschoonmaak (van 20 maart tot 3 april 2021) kleine en grote delen van Menen afvalvrij te maken. Belangrijk om weten is dat de meeste van hen nieuwe vrijwilligers zijn. Voor deze actie waren zij niet aangesloten bij De Mooimakers. De stad heeft ook gevraagd aan bedrijven, warenhuizen en andere om eveneens de terreinen waar zij verantwoordelijk voor zijn (bijv. parkings), proper te maken en te houden.
“We zijn iedereen die meewerkt ongelofelijk dankbaar”, zegt schepen Roose. “Ten eerste om hun inzet voor de stad, en, ten tweede, omdat zij ons toelaten een krachtig signaal uit te sturen. Een nette stad is immers een collectieve verantwoordelijkheid. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de stadsdiensten, maar ook de inwoners of de gebruikers van de openbare ruimte spelen een belangrijke rol. De netheid van de straten is een ‘samen-verhaal’.”
“Als zoveel mensen op onze oproep reageren en we er misschien zelfs in zullen slagen om letterlijk alle straten een lenteschoonmaak te geven,” gaat schepen Roose verder, “dan is het duidelijk dat heel veel Menenaars met luide stem verkondigen dat ook zij nette straten willen. Ik hoop van harte dat alle Menenaars dit horen, niet in het minst de sluikstorters zelf. Van zij die per ongeluk een papiertje laten vallen en besluiten dat te laten liggen, tot zij die ganse zakken met afval in de grachten gooien. De Grote Lenteschoonmaak zegt tegen hen: ‘Zie eens hoeveel mensen nette straten willen. Zie eens hoe krachtig hun wil is. Zij zijn zelfs bereid om andere mensen hun afval - dat van jou - te ruimen! Wisten jullie dat zelfs kinderen en jongeren jullie afval opruimen?’ Van de week hebben Seppe en Leon, twee elfjarigen die de Geluwebeek schoonmaken, scherven glas van een kapotgeslagen wijnfles uit het gras gehaald. We verzoeken jullie nu om jullie afval gewoon in de vuilnisbak te deponeren. Een heel klein beetje burgerzin, meer vragen we niet.”
“De stad vraagt nadrukkelijk aan iedereen om het net te houden, want wij zijn een zelfbewuste stad aan het worden. Wij omarmen onze verhalen, ons erfgoed, onze hedendaagse burgerzin… We maken van Menen een zelfbewuste 21ste-eeuwse stad, die mag getoond en gezien worden. Gelieve daarom niet langer onze openbare ruimte te verwarren met een vuilnisbak. De straten horen onze verhalen te dragen, niet onze vuilnis. Wie helaas alleen met repressieve maatregelen tot andere gedrag kan worden bewogen, moet weten dat elke sluikstorter een boete van 350 euro riskeert. In 2019 werden 111 vaststellingen gemaakt. (Cijfers over 2020 zijn nog niet vrijgegeven.) Als besluit herhaal ik mijn dank aan alle mensen die een waanzinnige uitdaging hebben omgezet in een waanzinnig signaal.”
Iedereen kan meedoen aan De Grote Lenteschoonmaak. Ook als je kleine delen van Menen schoonmaakt, draag je bij en word je medewerking geapprecieerd. Inschrijven kan heel eenvoudig op www.menen.be/degrotelenteschoonmaak. Graag voor 26 maart 2021. Telefonisch kan ook via 056/529.371. Overlappingen mogen.
Wat doet Stad Menen om de straten net te maken?
Personeel:
- 1 ambtenaar voor coördinatie
- ploeg Groene Ridders: dagelijkse rondes met camionette, veegmachines, elektrische bakfietsen, een afvalstofzuiger…
- gemeenschapswachten sporen zwerfvuil en sluikstorters op
- samenwerking met milieupolitie
Investeringen:
- tweede veegmachine
- ondergrondse glascontainers
- nieuwe vuilnisbakken
- hondenpoeppalen
Campagnes en acties:
- verwaarloosde percelen een nieuwe invulling geven (bijv. hoek Koningstraat/ Stationsstraat)
- sensibilisering (bijv. ‘Hond aan het lijntje, Kakje in het zakje’…)
- statiegeldalliantie steunen
Mooimakers:
- doelstelling: 200 Mooimakers aan het eind van 2021
- grote betrokkenheid en actieve deelname aan elk evenement (World CleanUp Day, Grote Lenteschoonmaak)…
- grote ondersteuning bij zwerfvuilacties…