Nieuwe flexbushaltes breiden openbaar vervoer in Menen uit

Gepubliceerd op Donderdag 01 augustus 2024

De stad Menen heeft de wijzigingen die De Lijn begin 2024 invoerde van in het begin nauwgezet opgevolgd. Na een tussentijdse evaluatie zagen De Lijn en de stad Menen een kans om een uniek experiment te organiseren: in Menen, Wervik en Wevelgem heractiveerde De Lijn bijna alle bushaltes als flexbushalte. Hierdoor is het aantal flexbushaltes sterk uitgebreid.

Minder mobiele mensen die bijvoorbeeld in de woonwijken van Nieuwe Tuinwijk, Koekuit of Bloemenwijk wonen, zullen dus weer een bushalte dicht bij hun woning vinden. Zowel in hun woonwijken als bij verder afgelegen woningen (bv. Castertstraat) en bedrijventerrein LAR voorzien we 10 nieuwe opstapplaatsen op grondgebied Menen. In totaal activeren we ook in de volledige zone van Wervik en Menen en Wevelgem-Moorsele alle bushaltes tot 78 extra flexhaltes bovenop de 64 bestaande waarvan 16 nieuwe unieke flexlocaties.

Flexbussen helpen je voortaan verder tot aan je bestemming of tot aan het regulier busnetwerk. Het enige wat je hoeft te doen, is een rit te reserveren. Dat kan telefonisch via de hoppincentrale op 0800 12 2 12. Dat kan ook via de Hoppinapp of www.hoppin.be. Voor de inwoners organiseerde de stad Menen, in het kader van digitale inclusie, in alle dienstencentra infosessies over het gebruik van de Hoppinapp. De digimaten van de stad Menen kunnen individuele bewoners nog steeds ondersteunen bij het aanleren van de reservering (zie www.menen.be/digipunten). 

De nieuwe bushaltes bieden een oplossing tegen vervoersarmoede die vooral bij minder mobiele inwoners ontstond. In de week eens vanuit de Nieuwe Tuinwijk naar de Grote Markt komen genieten van een koffietje, wordt nu opnieuw haalbaar. Een andere verbinding die gevraagd werd en die opnieuw mogelijk wordt, is deze tussen Lauweplaats en Wevelgem. Zo kunnen de Lauwenaars weer met de bus naar de woensdagmarkt in Wevelgem.

Na de dienstwijziging van De Lijn begin 2024 wilde de stad Menen vooral alle leerlingen weer tijdig in Menen op school te krijgen. Hiervoor vervroegde De Lijn sedert 2 februari al de ochtendrit van buslijn 81 (Moeskroen-Paradijs-Rekkem-Barakken-Menen). Bovendien werd die busrit ondertussen ook versterkt met een tweede bus, zodat geen enkele reiziger in de kou bleef staan. Recent gebeurde dergelijke versterking ook voor lijn 80 (Menen-Geluwe-Ieper). Toen de stad Menen vaststelde dat het verdwijnen van onze stadslijn ook tot vervoersarmoede leidde in sommige wijken, werkte de stad diverse voorstellen uit naar De Lijn. De activatie van de flexbushaltes is nu een volgende stap. Het doel blijft om iedereen opnieuw de kans te geven zich met het openbaar vervoer te kunnen verplaatsen. Deze oplossing blijft binnen de richtlijnen en het budget van het nieuw vervoersplan.

De vervoerregioraad is alvast vragende partij om, van zodra extra budgetten beschikbaar komen, het flexbus-aanbod in de volledige regio Kortrijk uit te rollen.

Reserveer jouw rit op www.hoppin.be of via 0800 12 2 12.