Nieuwe Open Bib Lauwe 66 uren per week open

Gepubliceerd op Vrijdag 11 juni 2021

“Nadat onze bibliotheek in Menen een paar jaar geleden investeerde in zeer ruime openingsuren – maar liefst 55u30 open per week, steeds met personeel – volgt nu ook de splinternieuwe bibliotheek in Lauwe dat goede voorbeeld. De bib in het Applauws gaat zelfs nog een stapje verder als allereerste ‘open’ bib in Zuid-West-Vlaanderen”, zegt schepen van Bibliotheek Griet Vanryckegem.

Eerste open bib in Zuid-West-Vlaanderen

Vanaf donderdag 10 juni 2021 kan je maar liefst 66 uur per week terecht in de Lauwse bib. Schepen Vanryckegem: “Voor de uitbreiding van de openingsuren hielden we rekening met de bestaande openingsuren met personeel in de bib, de openingsuren van ons nieuwe ontmoetingscentrum Het Applauws in Lauwe en de openingstijden van de cafetaria. De openingsuren met personeel blijven dezelfde als vroeger (13u per week), maar er komen een pak openingsuren bij (53u) waar je in de bib van Lauwe kan binnenwippen zonder dat er personeel aanwezig is.” In Vlaanderen werken de bibliotheken van Bree en Middelkerke al een tijdje met dergelijke “onbemande” uren. “In Zuid-West-Vlaanderen is onze bibliotheek in Lauwe de allereerste met deze dienstverlening. Bib Lauwe is ook de allereerste Vlaamse bibliotheek die werkt met de Open Bib oplossing van HSBIB/Autocheck Systems.”

De regels zijn heel eenvoudig: wie een geldige lenerspas heeft en ouder is dan 18 jaar, kan de bib bezoeken tijdens de Open Bib uren, zonder personeel. Het enige wat je moet doen, is je EID ingeven in het toegangspaneel aan de deur van de bibliotheek of je lenerspas scannen.

Wat kan je doen tijdens Open Bib?

  1. Materialen inleveren via de zelfuitleenstations en materialen in de kast ingeleverde materialen opbergen
  2. Materialen uitlenen en verlengen via de zelfuitleenstations
  3. Kosten betalen met bancontact (aan de zelfuitleenstations)
  4. De publieke computers gebruiken
  5. Snuisteren in de collectie
  6. Gereserveerde materialen uitlenen
Bibliotheek openingsuren