Sinds donderdag 26 april is onze stad opnieuw 3 struikelstenen rijker. In aanwezigheid van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die het project Stolpersteine ontwikkeld heeft om de slachtoffers van WO II en het nationaalsocialisme te herdenken, werden drie struikelstenen geplaatst. De eerste struikelsteen voor Jules Slambrouck werd onthuld in de Ontvoogdingsstraat, ter hoogte van woning nr. 67. Daarna volgden de struikelstenen voor Maurice Van de Steene in de Rijselstraat, ter hoogte van de woning nr 45 (voor de Sint-Vedastuskerk) en voor Desiré Vanzieleghem, in de Oude Leielaan 83 (naast Vrij CLB Leieland).
OVER STRUIKELSTENEN
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig ontwikkelde het concept van de Stolpersteine of struikelstenen. Het is ondertussen een over gans Europa verspreid initiatief voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens WO II. De struikelstenen worden als gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, mensen met een handicap…
De struikelstenen zijn van beton. Op de kop van 10x10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.
Jules Slambrouck (° 1900) was bediende van de burgerlijke stand. Hij ronselde heel wat mensen om bij het verzet te komen. Op 14 april 1942 werd hij opgepakt. Hij werd voor het laatst gezien op 20 april 1945 in het kamp van Bautzen. Desiré Vanzieleghem (°1893) werd opgepakt omdat hij wapens, munitie en een uitzendpost bijhield voor het verzet. Désiré overleed op 24 september 1944 in Gross-Strelitz. Maurice Van de Steene (° 1924) werd op 16 april 1942 opgepakt omdat hij pamfletjes tegen de Duitse bezetter verspreidde. Hij overleed in Bergen-Belsen op 18 april 1945.