Overspanning fietsbrug Menen op zaterdag geplaatst

Gepubliceerd op woensdag 18 september 2024

Twee kranen zullen op zaterdag 21 september 2024 de overspanning van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug in Menen op zijn plaats leggen. De brug aan het Barakkenpark zal daardoor zijn definitieve vorm krijgen. Na het afwerken ter plaatse zal de brug in het voorjaar 2025 klaar zijn voor gebruik. 

Het middelste deel van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is de jongste weken geassembleerd op een terrein in Kortrijk. Op vrijdag 20 september 2024 wordt het brugdeel van 62 meter lang er op een drijvend ponton gelegd en vanaf 16 uur stroomopwaarts naar Menen gevaren. Het ponton zal aanmeren nabij het Barrakenpark. 

Zaterdag is het hijswerk in Menen zelf aan de beurt. Het ponton zal dwars over de Leie aanmeren waarna twee sterke kranen het lange brugdeel op zijn plaats zullen tillen. Het tillen zelf zal rond het middaguur gebeuren. 

Voor het ter plaatse brengen en het hijswerk zal het scheepvaartverkeer op de druk bevaren Leie gestremd worden. Dat gebeurt op vrijdag van 16 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. 

Om het hijswerk te kunnen uitvoeren, moeten de omstandigheden gunstig zijn. Dat betekent weinig wind en beperkt stroming in de Leie. De werken worden uitgevoerd in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv door aannemer HYE in samenwerking met staalconstructeur CSM. 

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Vanaf 17 tot en met 21 september zal een deel van het jaagpad aan de zuidelijke zijde van de Leie afgesloten zijn. Fietsers en voetgangers kunnen het jaagpad bereiken via de Vlamingenstraat, Kongresstraat en Grondwetstraat. 

In de Kongresstraat wordt tijdelijk enkelrichtingsverkeer toegepast voor gemotoriseerd verkeer. De toegelaten rijrichting is van de Grondwetstraat naar de Leopoldstraat.