Primeur: ook brugfiguur voor secundair onderwijs

Gepubliceerd op Zondag 14 februari 2021

Stad Menen werkt al enige tijd succesvol met een brugfiguur in het basisonderwijs. Ze maakt het verschil voor kwetsbare gezinnen, de scholen en het welzijnsveld. Begin 2021 ging een 2de brugfiguur aan de slag, die ook een aanspreekpunt wordt voor het secundair onderwijs. Door de inzet van brugfiguren wil Stad Menen optimale ontplooiingskansen bieden aan alle kinderen en jongeren, ook in het secundair onderwijs. “Stad Menen is hier bijzonder uniek in en voorziet als eerste in de regio ook een brugfiguur voor het secundair onderwijs. Dat is nodig, want te veel jongeren verlaten het secundair onderwijs zonder diploma. Ze komen dan ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt met alle gevolgen van dien. Een diploma halen is een sterke hefboom tegen armoede. Op die manier zet ons Sociaal Huis ook sterk in op preventie van kansarmoede”, zeg schepen van Welzijn Angelique Declercq.

Wat doet een brugfiguur?

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die aan de slag gaat in Meense scholen (basis en secundair). Zij/hij werkt netoverschrijdend en tracht de kloof tussen jongeren, ouders, school en relevante sociale partners te verkleinen. Ze nemen een andere rol aan dan een leerlingbegeleider of een CLB. Ze vormen een brug tussen de jongeren en hun netwerk enerzijds en de school anderzijds. Hun opdracht is om de kloof die soms tussen beide ontstaat, te dichten en zo de band met de school te behouden. Ze bieden onder andere een luisterend oor, gaan mee op stap, bemiddelen, verstrekken informatie en gaan op huisbezoek.

Schepen Declercq: “Bovendien zoekt een brugfiguur mee naar oplossingen als de basisbehoeften van jongeren onvoldoende zijn om op een goede manier school te lopen. Omdat brugfiguren over een uitgebreid netwerk beschikken, zijn ze de uitgelezen personen om contacten te leggen met de juiste welzijnspartners. Daarbij werken ze nauw samen met de school. Ze kunnen de kinderen en jongeren ook dicht volgen als ze van school veranderen en zorgen voor een warme en vlotte overdracht.”

Waar vind je de brugfiguur?

Ouders en jongeren kunnen de brugfiguur aanspreken op school tijdens een zitdag, aan de schoolpoort, maar ze kunnen ook een sms’je, WhatsApp-berichtje of e-mail sturen. Ze zijn ook vlot bereikbaar via hun facebookpagina www.facebook.com/BrugfiguurMenen.

Contact kan spontaan, zonder afspraak en hoeft niet altijd op school plaats te vinden.

Aster
Miriam