Wie een nieuwbouwwoning bouwt of gaat voor een totaalrenovatie, is verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien. Wie kleinere renovaties laat uitvoeren, is niet verplicht, maar zou het beter wel doen. Wanneer je een oudere woning isoleert, wordt de woning luchtdichter. Zo sluit je natuurlijke luchtopeningen af en kunnen schadelijke stoffen zich opstapelen, wat kan leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.
Door het plaatsen van toevoervoorzieningen zoals vensterroosters of mechanische luchttoevoer in droge ruimten (leefruimte, slaapkamer, bureau) en afvoervoorzieningen zoals een ventilator in de natte ruimten (badkamer, keuken, wc, wasplaats) kan je deze problemen vermijden en bijdragen aan een goede gezondheid, voor jezelf en voor je woning.
Vijf ventilatiereflexen
Met deze ventilatiereflexen kan je je huis beter ventileren, voor een gezond binnenklimaat. Want isoleren en ventileren, gaan hand in hand.
Ventileer altijd
Zorg voor continue ventilatie, ook in de winter. Doe dat op een energiezuinige wijze, niet door de ramen constant open te zetten, maar door gecontroleerd te ventileren.
Ga voor een ventilatiesysteem dat past bij jouw renovatie
Vraag raad aan een Energiehuis, een aannemer of je architect over welk ventilatiesysteem het beste bij je past.
Voorzie afvoer van vervuilde lucht in natte ruimten
Denk bij de renovatie van een natte ruimte (wc, badkamer, keuken) na over de afvoer van de vervuilde, vochtige lucht.
Voorzie toevoer van verse lucht in droge ruimten
Alleen af en toe de ramen openzetten is niet voldoende om je woning goed te ventileren. Kies in droge ruimten (leefruimten, slaapkamers) voor nieuwe ramen met raamroosters. Of investeer meteen in een ventilatiesysteem voor de ganse woning.
Denk aan doorstroom
Verse lucht moet vrij in je woning kunnen stromen zonder blokkades. Laat de deur inkorten zodat lucht er steeds onderdoor kan of laat een ventilatierooster plaatsen aan de onderkant van de deur.
Praktische tips voor ventilatie bij renovatie
- Zijn je ramen aan vervanging toe? Plaats roosters, of kies voor een mechanisch systeem dat voor toevoer zorgt in de droge ruimten.
- Ga je je zolder inrichten? Dan kan je ventilatiekanalen voor de onderliggende verdiepingen hier aanleggen.
- Verberg ventilatiekanalen in verlaagde plafonds, ingebouwde kasten of een dik pak isolatie.
Ventileren, dat biedt voordelen
Want je geniet alleen van een gezond huis maar ook van heel wat voordelen.
- Het premiebedrag van Mijn VerbouwPremie voor het vervangen van vensters is het hoogst als je ventilatievoorzieningen plaatst.
- Vanaf 2024 toont het EPC van je woning of er voldoende ventilatie voorzien is. Geen ventilatie? Dan gaat het EPC-label erop achteruit.
- Je krijgt vanaf 2025 de hoogste EPC-labelpremie als er voldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn (500 tot 1000€ extra).