Schoolstraat in de Kasteeldreef

Gepubliceerd op Maandag 07 maart 2022

De Stad wil samen met basisschool VBS Kaspar actie ondernemen tegen de grote verkeersdrukte en bijbehorende onveiligheid.

Ingreep

Uit verschillende overlegmomenten bleek zowel bij de stad als de school een draagvlak te bestaan om het principe van de schoolstraat uit te testen. Na evaluatie werden enkele wijzigingen voorgesteld en is het project nu als definitief voorzien.

Kasteeldreef

Afsluiting voor gemotoriseerd verkeer:

Het grootste deel van het gemotoriseerde verkeer, zal gedurende een beperkte periode twee maal per schooldag géén toegang hebben tot de zone voor de basisschool.

De zone wordt afgesloten op volgende momenten:

  • Van maandag tot vrijdag tussen 8h15 en 8h40;
  • Van maandag tot donderdag tussen 15h25 en 16h00, behalve op woensdagavond;
  • Op woensdag tussen 11h15 en 11h45;
  • Op vrijdag tussen 14h45 en 15h15.

Daarnaast is er ter hoogte van Kasteeldreef 60 een blijvende knip voor gemotoriseerd verkeer. Enkel voetgangers en (brom-)fietsers zullen hier nog kunnen passeren.

Praktisch

Hulpdiensten

Hulpdiensten zullen ten allen tijde toegang hebben tot deze straten.

Ouders van leerlingen en andere bezoekers

Diegene die tussen bovengenoemde momenten hun bestemming in de straat zelf hebben, wordt aangeraden om zich op duurzame manier van en naar hun bestemming te verplaatsen.

Indien men toch zou opteren zich met de wagen te verplaatsen, kan men zich wenden tot de verschillende parkeermogelijkheden in de omgeving (naast de kerk, aan de sporthal…). Van daaruit kan men dan te voet/ met de fiets naar de bestemming gaan.

Zowel ouders met of zonder leerlingen, schoolpersoneel, leveringen als toevallige bezoekers en passanten hebben tijdens schooldagen voor een beperkte tijd met de wagen geen toegang tot de afgesloten zone in de Kasteeldreef.

Buurtbewoners

Uiteraard hopen de scholen en de stad op een positieve samenwerking met de buurt.

Voor buurtbewoners en garagehouders binnen de afgesloten zone biedt de stad de mogelijkheid aan alsnog binnen de beperkte momenten van afsluiting toegang te hebben. Ook enkel zij mogen in die periode de schoolstraat verlaten, maar dan wel stapvoets zonder dat men voetgangers of fietsers mag hinderen.

OPGEPAST: buurtbewoners kunnen pas stapvoets toegang nemen tot de straat tijdens de momenten dat de schoolstraatzone afgesloten is, wanneer ze hun vergunning op nummerplaat voorleggen. Om dergelijke vergunning aan te vragen, moet men een aanvraagformulier invullen en terugbezorgen aan de dienst mobiliteit.  

Aanvraagformulier vergunning schoolstraten

Indienen aanvraagformulieren voor buurtbewoners en garagehouders

  • Enkel indien je binnen de afgesloten zone woont of een garage hebt, maak je aanspraak op een vergunning.
  • Aanvraagformulieren worden bezorgd via mail (grondgebiedszaken@menen.be), persoonlijk (aan het onthaal van de technische dienst in de Yv. Serruysstraat 28) of via de post (t.a.v. dienst mobiliteit via postadres: Grote Markt 1, 8930 Menen) 
  • Vergunningen worden afgeleverd per twee schooljaren

Verdere vragen? 

Voor verdere vragen en/of opmerkingen rond dit proefproject kan u contact opnemen met: