Stad Menen herstelt twee historische kruisbeelden

Gepubliceerd op donderdag 16 mei 2024
Daels Kruis

De stad Menen kondigt met trots de restauratie van twee historische kruisbeelden aan. Het Daels Kruis en het Slingerkruis, beide omvergehaald in 2023, worden binnenkort hersteld en herplaatst.

Daels Kruis

Het Daels Kruis, gelegen op de hoek van de Moeskroenstraat en de Grondwetstraat, werd op 17 januari 2023 beschadigd toen een bus het kruis omverreed. De oorsprong van dit kruis is onduidelijk, maar het staat al eeuwenlang in Menen. Op de Villaretkaart uit 1746 wordt het kruis aangeduid als "Calvaire" en op een kaart uit 1779 als "Christ".

 De naam "Daels Kruis" verwijst naar de familie Dal, die sinds het midden van de 19e eeuw eigenaar en uitbater waren van de nabijgelegen hoeve de "Haute Cense". In 1939 werd het kruis hersteld en plechtig ingewijd op 17 maart 1940.

Na overleg met de verzekering is besloten om het Daels Kruis en het gietijzeren Christusbeeld, oorspronkelijk gemaakt door beeldhouwer Gustaaf Delafontaine, te laten restaureren door Lapis Arte, een gespecialiseerd restauratieatelier. De kosten van de restauratie worden geschat op 34.000 euro, waarvan 8.000 euro door de verzekering wordt vergoed. Het kruis wordt teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke locatie.

Slingerkruis

Het Slingerkruis, gelegen in de Slingerstraat, werd op 10 maart 2023 door een stormwind omvergeblazen, waarbij het gietijzeren Christusbeeld onherstelbaar beschadigd raakte. Het Slingerkruis herdenkt een tragisch ongeval in 1846 waarbij dame Aime Rembry, geboren Clementine Anna Delva, op 36-jarige leeftijd omkwam.

In samenwerking met het VTI Menen wordt er een nieuw kruis gemaakt en herplaatst, zij het zonder het onherstelbaar beschadigde beeld. Dit project benadrukt de erfgoedwaarde en het belang van religieuze monumenten in ons landschap, ondanks de verminderde traditionele waarde voor velen.

Erfgoedwaarde

Deze kruisbeelden zijn getuigen van het religieuze verleden van onze streek en vormen belangrijke landschapskenmerken. Hoewel de stad Menen niet verantwoordelijk is voor alle religieuze elementen in het openbaar domein, zet ze zich in voor het behoud en de restauratie van beschermd erfgoed.

Herstel

Na een intensief expertisetraject met de verzekering is besloten de kruisbeelden te herstellen. Het Daels Kruis en het gietijzeren beeld worden door Lapis Arte gerestaureerd en herplaatst. Het nieuwe Slingerkruis, zonder beeld, wordt door VTI Menen vervaardigd en herplaatst in de Slingerstraat.

Met deze restauratie zet de stad Menen een belangrijke stap in het behoud van haar historisch en religieus erfgoed.