Stad Menen maakt filmdocumentaire als alternatief voor tentoonstelling i.s.m. middelbare scholen

Gepubliceerd op Vrijdag 09 april 2021

“De Wereldraad van de Stad Menen had de Anne Franktentoonstelling zonder meer kunnen uitstellen”, zegt Herman Ponnet, schepen van Ontwikkelingssamenwerking. “Niemand had kanttekeningen geplaatst bij een uitgestelde tentoonstelling, want iedereen kent de impact van de coronacrisis. Dat de Wereldraad toch op zoek ging naar een betekenisvol alternatief voor de tentoonstelling, wijst op de nieuwe dynamiek binnen die raad.” 

Ook de nieuwe duurzame relatie met het Virungapark in Congo, moet in die zin begrepen worden. Enkele andere acties, die de thema’s van de Wereldraad moeten helpen verhuizen naar het centrum van de Meense dynamiek, zijn nu in voorbereiding.

“Voor het alternatief van de Anne Franktentoonstelling trokken Stad en Wereldraad Menen eerst naar de middelbare scholen van Menen”, zegt schepen Ponnet. “Heel wat leerlingen uit de derde graad werden uitgenodigd om een vraag te formuleren voor een Joodse meneer, die, net als Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog als kind heeft meegemaakt. Hij bleef in leven en woont vandaag in Antwerpen. In een uitgebreide lesmap over WOII en de Holocaust die de stad heeft samengesteld, maakten de leerlingen kennis met de man.”

Meneer Norbert Vos (°1941), zo heet de man. Meneer Vos was ook een van de getuigen in het Canvasprogramma Kinderen van de Holocaust. Eerder hadden Stad en Wereldraad Canvas gecontacteerd. Samen met de redactie van het programma gingen Stad en Wereldraad op zoek naar de beste getuige voor de samenwerking met de middelbare scholen.

“Alles samen ontvingen we tussen de 150 en 200 vragen voor Meneer Vos. Sommige leerlingen polsten naar de concrete leefsituatie in de concentratiekampen. Anderen probeerden de impact van zo’n tragedie op het wereldbeeld, de innerlijke leefwereld, de identiteit te begrijpen”, zegt schepen Ponnet.

Enkele voorbeelden van vragen:

  • Hoeveel eten kregen de joden in de kampen per dag? (VTI)
  • Op welke manier heeft het opgroeien in die tijd je leven veranderd? (VTI)
  • Kon je nog gelukkig zijn? (Futura)
  • Heeft u het de Duitsers ooit kunnen vergeven? Voelt u nog wrok? (SAM)

Van die longlist hebben de Stad en de Wereldraad een shortlist gemaakt van een twintigtal vragen, zonder tekort te doen aan de veelzijdigheid van de lange lijst. Daarna werd een filmploegje naar de woning van Meneer Vos in Antwerpen gestuurd. Daar werd, in opdracht van Stad en Wereldraad, een documentairefilm opgenomen, waarin Norbert Vos met zijn gevoeligheid voor het juiste woord complexe gedachten en geschiedenissen uit de doeken doet en zo de vragen van de leerlingen van een antwoord voorziet.

Inmiddels is de filmdocumentaire klaar en aan de scholen terugbezorgd. Als alternatief voor de uitgestelde Anne Franktentoonstelling kregen de leerlingen in hun veilige klasbubbel een intiem portret van een Joodse man. Je komt er inderdaad te weten hoeveel plek voor geluk er is in het leven van iemand die dagelijks herinnerd wordt aan de gruwel van Auschwitz.