Stad Menen wil energiearmoede voorkomen

Gepubliceerd op Woensdag 12 oktober 2022

“De energiecrisis treft onze samenleving hard. Inwoners, ondernemingen, handelaars, verenigingen, overheden…: niemand blijft gespaard. Als lokale overheid zetten wij alle zeilen bij om deze energiecrisis zo goed mogelijk aan te pakken. De uitdagingen zijn duidelijk: hoe kunnen we onze inwoners helpen om de impact van de energiecrisis zo beperkt mogelijk te houden én wat kunnen we zelf doen om onze stedelijke energierekeningen te kunnen blijven betalen”, zegt burgemeester Eddy Lust.

Wat doet Stad Menen vanaf nu concreet? We zetten alles – beknopt – op de rij.

Elke maand energiebeurs: niemand in de kou

Schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq: “Elke laatste donderdag van de maand organiseren wij een Energiebeurs. Eigenlijk is het een energiecrisisbeurs, want de beurs staat volledig in het teken van de crisis. Wat kan je doen om te besparen? Ben jij één van die 15.000 West-Vlaamse gezinnen die zijn recht op sociaal tarief niet automatisch kreeg? Zijn je voorschotfacturen wel correct ingeschat door je leverancier? Loop je wat verloren in het doolhof van alles wat met energie te maken heeft? Met zulke vragen kan je terecht op afwisselende locaties in Menen, Lauwe en Rekkem. Ons Energieloket, onze dienst Huisvesting, ons Sociaal Huis, de Renovatiecoach, de Energiesnoeiers, de Woonmaatschappij Impuls… geven allemaal individueel advies. De eerste Energiebeurs in gepland op donderdag 27 oktober van 16:00 tot 20:00 in het Stadhuis.

“Daarnaast verdubbelen we de capaciteit van ons Energieloket in het Sociaal Huis: zo kunnen inwoners met prangende energievragen sneller een afspraak maken. Het energiefonds om inwoners in financiële nood bij te springen via een energietoelage werd opgetrokken tot 85.000 euro voor dit jaar. Verder worden ook interne afspraken gemaakt tussen verschillende stads- en zorgdiensten om mensen met energievragen zo goed mogelijk door te verwijzen.”

Stad Menen lanceert ook een Energiechecklist met tips zodat onze inwoners alvast hun eigen verbruik extra kunnen monitoren en eventueel bijsturen. In alle stedelijke communicatiekanalen gaan we zo breed mogelijk informeren over energie. Weet dat onze inwoners ook steeds terecht kunnen voor een babbel, een warm moment in één van onze 3 lokale dienstencentra.

Openbare verlichting doven en dimmen

“De openbare verlichting gaat in Menen, Lauwe en Rekkem uit van 23:00 tot 5:00, behalve op vrijdag en zaterdag. De verledding van de openbare verlichting – op onze vraag gestart in 2019 – gaat onverminderd voort en moet tegen 2030 helemaal rond zijn. Als eerste stad kiest Menen er nu voor om haar interactieve LED-verlichting niet mee te doven met de andere openbare verlichting, maar ’s nachts enkel diep te dimmen. Zo kunnen 300 lichtpunten (en eind dit jaar zelfs 1.200 lichtpunten) gedimd blijven branden in plaats van deze volledig te doven. Dat zal het veiligheidsgevoel langs de grens zeker ten goede komen”, laat schepen van Publiek Ruimte Patrick Roose weten. Verder zal de monumentverlichting wel volledig gedoofd worden en zal dit jaar de sfeerverlichting enkel van 6 december tot 6 januari branden.

“In vergelijking met het verbruik van 2020 (ca. 2.000 MWh) zou het totaalverbruik van alle openbare verlichting in 2023 met meer dan de helft verminderen (tot minder dan 1.000 MWh). Op basis van de energieprijzen van augustus 2022 zou dit een maandelijkse besparing van 30.000 euro betekenen”, verduidelijkt schepen Roose.

Eigen gebouwen onder de loep

In alle openbare gebouwen – met uitzondering van onze woonzorgcentra en het zwembad waarvoor reglementering is vastgelegd – gaat, zoals overal aanbevolen wordt, de temperatuur met een graad naar beneden tot maximum 19°C.

Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke: “De verwarmings- én verlichtingsinstallaties in alle stedelijke gebouwen worden nagekeken met oog op energiezuinigheid en duurzaamheid. Waar we kansen ontdekken om energie te besparen, zullen we de installaties aanpassen. Waar extra installaties van zonnepanelen mogelijk zijn, worden deze overwogen. Menen installeerde al meer dan 1.000 zonnepanelen op haar stedelijke daken via de burgercoöperatieve Vlaskracht. De uitrol sedert 2019 vergde geen investering voor onze stad en blijkt nu niet enkel zinvol voor het klimaat, maar zorgt tevens voor lagere energiefacturen van deze gebouwen.”

De Stad Menen zal alle gebruikers van openbare gebouwen (sportzalen, vergaderzalen, leslokalen, keukens, voorstellingsruimtes…) ook maximaal sensibiliseren én vragen om (zoals thuis) zo verantwoord mogelijk met energieverbruik om te springen. Een gedeelde verantwoordelijkheid is hier zeker en vast aan de orde.

Ten slotte zet de Stad Menen in op sensibilisering bij het eigen personeel om het energieverbruik aan banden te leggen. Sluimerverbruik vermijden is hierbij een klassieker, maar ook bedachtzamer omspringen met energieverbruik in het algemeen krijgt de nodige aandacht.