Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft samen met het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) 26 projecten geselecteerd om nieuwkomers te helpen met hun sociale integratie. Naast het volgen van Nederlandse les, traject naar werk of opleiding en lessen maatschappelijke oriëntatie is het in de praktijk zeer moeilijk om aansluiting te vinden bij bestaande verenigingen en een netwerk op te bouwen en Vlaamse mensen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Elk proefproject ontvangt 40.000 euro. Een hogere participatie aan het verenigingsleven, burgerbetrokkenheid en een groter netwerk moeten onze nieuwkomers een sterkere socio-economische positie bieden.
Harelbeke, Menen, Wervik en Wevelgem gaan intergemeentelijk samenwerken en vragen daarbij de expertise van de partners Refu Interim en Huis van het Leren. Het project kreeg de naam STOEL4 waarbij we een stoel willen bijschuiven voor onze nieuwkomers en de 4 verwijst naar de vierde pijler, sociale netwerking en participatie voor inburgeraars. Hierna de 4 schepenen van Integratie en Gelijke Kansen aan het woord.
Schepen Angelique Declercq van de stad Menen: “Echte integratie gebeurt namelijk niet in het klaslokaal, maar in het dagelijkse leven. Dat kan door samen te gaan wandelen, maar evengoed op de werkvloer. Om volwaardig te participeren in de maatschappij hebben alle mensen – ook autochtone Vlamingen – een netwerk nodig. Iemand die je kan introduceren bij een vriendenkring, sportclub of toekomstige werkgever. Vanaf 1 januari 2022 worden de lokale besturen regisseur van de vierde pijler van het inburgeringstraject. Door nu reeds op de kar te springen willen we ons samen met onze collega lokale besturen Harelbeke, Wervik en Wevelgem voorbereiden op wat komt, alsook het belang en meerwaarde van een betere sociale integratie voor onze inwoners onderstrepen. We mogen het belang van dit project niet onderschatten. Een sociaal netwerk is enorm belangrijk. Iemand kennen die je aan een job kan helpen. Iemand kennen waarmee je de Nederlandse taal kan oefenen. Iemand kennen die je uitlegt waarom het belangrijk is om naar het oudercontact te gaan. Dit project past helemaal in de ambitie om van Menen een warme stad te maken en in te zetten op integratie en gelijke kansen voor elke inwoner. Menen wordt dan ook promotor van dit dossier.”
Schepen Lynn Callewaert van stad Harelbeke: “Harelbeke investeert al enkele jaren actief in een integratiebeleid met onder andere oefenkansen Nederlands, zomerscholen voor anderstalige kinderen, de Harelbeekse Ambassadeurs, een toeleider in diversiteit en zoveel meer. De focus ligt daarbij steeds op het vergroten van de zelfredzaamheid en we zijn dan ook fier om dit project aan ons integratiebeleid toe te kunnen voegen. Nieuwkomers helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk, stimuleren in deelname aan het verenigingsleven en aanspreken als betrokken burgers, is geen druppel op een hete plaat. Het is investeren in het Harelbeke van morgen. Het is ook oog hebben voor die vierde man aan de kaarterstafel in Oarelbeke Weireldstad, voor zij die zich de bevlogen speech van Geert Six in 2019 herinneren.”
Schepen Bas Surmont van de gemeente Wevelgem: “Ook in Wevelgem blijven we verder werken aan een menselijk integratieverhaal. Zo is in ons meerjarenplan opgenomen dat Gemeente Wevelgem naast de wettelijke voorziene integratie, ook verder blijft inzetten op het socio-culturele luik van het integratieproces. Denk maar aan onze buddywerking, de praatgroepen, de brugfiguur in het onderwijs, … Met dit intergemeentelijk samenwerkingsproject willen we extra werk maken van de sociale participatie van nieuwkomers aan onze samenleving. De samenwerking tussen de gemeentebesturen in combinatie met Huis van het Leren, het agentschap en Refu Intrim zal ervoor zorgen dat nieuwkomers in onze regio er in de toekomst sterker voorstaan.”
Schepen Sonny Ghesquière van de stad Wervik: “Ook in Wervik zetten we blijvend in op een optimalisering van het integratieproces. We willen ons vnl. focussen op het aspect sociale netwerking en participatie als voorwaarde voor een geslaagd integratieproces. Beide elementen kunnen op verschillende manieren worden versterkt: via stage, toeleiding tot vrijwilligerswerk, buurtwerking… De constructieve en creatieve samenwerking met de andere partners zou uiteindelijk moeten resulteren in een verhoogde participatiegraad van nieuwkomers.
“Binnen het project gaat Refu Interim de nieuwkomers begeleiden richting vrijwilligerswerk. In Menen is Refu Interim geen onbekende, aangezien de organisatie al 2 jaar actief is vanuit het Rode Kruis Opvangcentrum. Bewoners hielpen tijdens Grensrock, kookten voor de Figuranten, werkten samen met de toeristische dienst van de stad… Vrijwilligers én organisaties worden klaargestoomd voor het vrijwilligerswerk en krijgen workshops op maat, zoals een tapcursus voor barmedewerkers. En bij het samenwerken met andere vrijwilligers wordt wederzijdse ontmoeting en netwerking gecreëerd”, zegt Fie Velghe van Refu Interim.
Kelly Lebon, coördinator Huis van het Leren: “Voor het Huis van het Leren zullen we op zoek gaan naar plaatsen waar de nieuwkomers gedurende een taalstage kunnen werken aan het verbeteren en het oefenen van het Nederlands. Huis van het Leren is bereid de begeleidingstrajecten van anderstalige stagiairs op zich te nemen. Wij hebben net als Refu Interim een sterke ervaring op dat vlak en kunnen de eigen werking hiermee ook breder uitrollen.”
De 4 steden en gemeenten engageren zich om hun verenigingen, organisaties, instellingen te motiveren om een plaats te voorzien om deze nieuwkomers te ontvangen en hen of een vrijwilligersplaats te bieden of stageplaats voor het oefenen van het Nederlands. Naast eenmalige evenementen binnen de steden en gemeenten gaan we ook op zoek naar plaatsen waar op regelmatige basis vrijwilligers nodig zijn, waardoor deze groep ook kan aansluiten bij meer gestructureerd vrijwilligerswerk.