Vakantiebabbels: taalplezier voor lagere schoolkinderen in Menen en Lauwe

Gepubliceerd op dinsdag 20 augustus 2024

CAW Zuid-West-Vlaanderen en Stad Menen organiseren voor de zesde keer het succesvolle project "Vakantiebabbels". Dit initiatief, ondersteund door het team Schoolopbouwwerk Menen, richt zich op het vergroten van de onderwijskansen voor kinderen uit kansarme gezinnen in groot-Menen. Vakantiebabbels zet specifiek in op de taalvaardigheid van kinderen tussen 5 en 9 jaar, met als doel hen sterker aan het nieuwe schooljaar te laten beginnen.

Taalontwikkeling in een Speelse Omgeving

Vakantiebabbels vindt plaats in de laatste twee weken van augustus en biedt een combinatie van gratis sport-, spel- en knutselactiviteiten. Deze activiteiten zijn erop gericht om taalachterstand tijdens de zomervakantie te voorkomen. Kinderen krijgen op een speelse manier de kans om hun cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Per week is er plaats voor 80 kinderen, verdeeld over locaties in Menen en Lauwe.

Samen Groeien, Samen Genieten

Elke week wordt afgesloten met een gezinsactiviteit op vrijdag, waarbij ouders, grootouders, broers en zussen van harte welkom zijn. Dit moment biedt de gezinnen de gelegenheid om samen te genieten van de vooruitgang die de kinderen hebben geboekt.

Waarom Vakantiebabbels?

De zomervakantie kan voor veel kinderen een periode zijn waarin hun taalvaardigheid achteruitgaat, vooral wanneer thuis weinig wordt gelezen of gesproken, of wanneer Nederlands niet de moedertaal is. Vakantiebabbels creëert een leerzame en speelse omgeving waarin kinderen hun taalvaardigheden kunnen verbeteren en tegelijkertijd plezier beleven.

Een Sterke Samenwerking voor een Krachtig Project

Vakantiebabbels wordt mogelijk gemaakt door extra middelen van het project "Babbel-EN", gesubsidieerd door de provincie West-Vlaanderen. De activiteiten worden begeleid door speciaal opgeleide studenten en vrijwilligers, die professioneel ondersteund worden door CAW-medewerkers Emma Onraedt en Virginie Leenknegt.

Reis doorheen de Tijd: Programma 2024

Dit jaar staat Vakantiebabbels in het teken van "Reis doorheen de tijd". De kinderen gaan op avontuur van de prehistorie tot de toekomst, met elke dag een specifiek thema, zoals de oertijd of de middeleeuwen. Zo maken zij op een speelse manier kennis met verschillende periodes uit de geschiedenis.

Vakantiebabbels 2024 belooft wederom een onvergetelijke ervaring te worden, waar taalplezier en spel hand in hand gaan. Mis het niet!