VerLEDding openbare verlichting 4 keer sneller dan voorzien

Gepubliceerd op Donderdag 06 juni 2019
foto vervangen gewone lantaarnpaal naar LED lantaarnpaal,

“In onze beleidsnota Samen Menen Maken namen we de verdere verLEDding van onze openbare verlichting op als werkpunt in de komende legislatuur. Met Team 8930 focussen we ons op daden en zetten we de turbo aan om de openbare verlichting in onze stad te vernieuwen. We maakten een overeenkomst waardoor we maar liefst 4 keer sneller ombouwen naar LED-licht dan initieel voorzien, goed voor zo’n 471 armaturen per jaar”, zegt schepen van Publieke Ruimte en Klimaat Patrick Roose.

Goed voor de portemonnee

De stad Menen maakte gisterenavond op de gemeenteraad een belangrijk statement waarmee we meteen bij de koplopers in Vlaanderen horen. Het huidig lichtpark op ons grondgebied bestaat uit 4.559 steunen en 5.873 verlichtingstoestellen. We verbruiken zo op jaarbasis 2.113 MWh (cijfers 2018). Eind vorig jaar waren slechts 216 armaturen uitgerust met dimbare LED-lampen.

Schepen Roose: “Volgens het huidige lichtplan van de stad Menen investeerden we 100.000 euro per jaar in vernieuwing van onze openbare verlichting. Aan de huidige snelheid zouden we er nog zo’n 50 jaar over doen om de hele stad in LED’s om te bouwen. Team 8930 heeft de ambitie om de resterende armaturen allemaal tegen 2030 te vervangen. Zo zullen we op het energieverbruik 45 tot 65% kunnen besparen. De globale elektriciteitsfactuur bedroeg vorig jaar maar liefst 500.000 euro. De vernieuwing van de huidige openbare verlichting is ook broodnodig, omdat heel wat type lampen - zoals bijvoorbeeld Natrium-lampen - mogelijks de komende jaren zelfs niet meer beschikbaar zullen zijn.”

De totale kostprijs voor het vervangen van alle palen en armaturen door dimbare LED-exemplaren wordt geraamd op 5,9 miljoen euro. Deze kosten zullen geprefinancierd worden door distributienetbeheerder Fluvius en afgetopt op het jaarlijks dividend dat de stad Menen ontvangt op de distributieactiviteiten van Gaselwest.

Goed voor het klimaat

Dat het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting gehalveerd kan worden door het inzetten van LED-lampen is ook goed voor het klimaat. “Onze Meense jongeren vroegen ons in het voorjaar in ons stadhuis om concrete initiatieven te willen nemen om het klimaat te verbeteren. De ombouw naar LED-verlichting staat gelijk aan een forse verlaging van het elektriciteitsverbruik van minstens 1 miljoen kWh elektriciteit, wat een vermindering van minstens 210.000 kg CO² betekent! En nog voor de klimaatexperten: volgens het toekomstig Burgemeestersconvenant engageert onze regio zich tot een 40% CO² reductie ten opzichte van 2005. De stad Menen meent het dus met het nemen van acties voor een beter klimaat”, benadrukt schepen Roose. 

Goed voor de veiligheid

Een omschakeling naar LED-verlichting schept zelfs extra opportuniteiten. “Ik denk hierbij aan andere beleidsprioriteiten van Team 8930 zoals veiligheid en de strijd tegen sluikstorten. Door te kiezen voor dimbare LED-lampen, kan de lichtintensiteit vanaf middernacht teruggeschroefd worden, zonder dat de straat volledig in het donker gezet wordt. Iedere armatuur zal voor haar sturing van de LED-uitrusting over een IP-switch beschikken, die we ook voor andere doeleinden zoals het efficiënt inschakelen van camerabewaking kunnen gebruiken”, voegt schepen Roose er nog aan toe.