“Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een ludieke campagne met een ernstige doelstelling. Zo hebben we ze graag. De wereld is aan het veranderen en Menen doet mee. Stad Menen is meerdere projecten aan het ontwikkelen die meer kansen geven aan hemelwater om te infiltreren en onze inwoners willen wapenen tegen een waterbom. Dat zijn complexe en tijdrovende dossiers. De projecten zullen niet voor het verstrijken van het VK, eind oktober, worden gerealiseerd. Het zijn ook niet meteen dossiers waar je in je vrije tijd aan kunt werken. Toch heeft de stad burgers uitgenodigd om zich te buigen over het VK Tegelwippen”, zegt schepen van publieke ruimte Patrick Roose.
Op de twee vorige participatieavonden is een tienkoppige werkgroep samengesteld met twee doelstellingen. Enerzijds heeft de werkgroep de stad uitgedaagd om zelf zo veel mogelijk te ontharden. Anderzijds wou de werkgroep zelf de handen uit de mouwen steken. Ze hebben de ontharding gekoppeld aan de vergroening van de straten door inwoners uit te nodigen een tegel- of geveltuin aan te leggen. Klimplanten bijvoorbeeld kunnen een huis of een buurt sterk vergroenen. De werkgroep focust dus op bebouwde omgevingen. Zo kon Stad Menen op andere plaatsen ontharden. Hemelwater heeft immers geen voorkeur voor binnenstad of buitengebied. Je kunt overal aan het herstel van het grondwaterpeil werken.
STAND VAN ZAKEN WERKGROEP
52 burgers hebben zich ingeschreven om een tegel- of geveltuin aan te leggen. Een minderheid wil zelf aanleggen, maar de meerderheid doet een beroep op onze vrijwilligersbrigades. Zo komt een nieuwe uitdaging op het pad van de werkgroep. We zoeken nog enkele vrijwilligers om onze brigades te versterken. Een warme oproep om samen met andere Menenaars op een doe-dag de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.
In elk geval is de stad Menen de werkgroep, de vrijwilligers en zij die Menen helpen vergroenen, zeer dankbaar. De stad heeft zijn dankbaarheid niet alleen in woorden uitgedrukt, maar ook in een korting. De stad neemt 20% van de onkosten (planten, klimhulp, aarde…) voor zich.
Behalve burgers heeft de werkgroep ook warenhuizen, bedrijven, scholen… uitgenodigd. Omdat iedereen een muur heeft kan in principe iedereen deelnemen, dacht de werkgroep. Die gesprekken lopen nog. Voorlopig kunnen we al zeggen dat Colruyt besloten heeft om een muur aan een klimplant te schenken. Het gaat over een grote oppervlakte. De biodiversiteit zal er wel bij varen. We hopen dat we op die manier het draagvlak vergroten en hier in de toekomst verder op kunnen bouwen.
28 OKTOBER: TEGELWIPDAG!
Schepen Roose: “Op zaterdag 28/10 organiseren de werkgroep en Stad Menen onze Tegelwipdag. Alle vrijwilligers van de brigades komen samen op de Groentenmarkt om een dag lang tegel- en geveltuinen aan te leggen. Op de markt zal MIROM-Menen ook 2 containers van 14m³ plaatsen. Ze zijn er voor het steenpuin van de deelnemers, maar ook voor andere Menenaars die een terras of een oprit willen uitbreken. Wie aan onze voorwaarden voldoet, mag er gratis gebruik van maken. In de recyclageparken van MIROM-Menen is steenpuin gratis tot aan 1000 kg. Ons eenmalig aanbod is gratis.”
We werken met een inschrijfformulier. De containers zijn uitsluitend bedoeld voor steenpuin (stenen, tegels, zand) van buitenruimtes van particulieren. Aarde, faiences, binnenmuren, vloeren… worden niet aanvaard. We sluiten om 15:00, zodat er nog voldoende tijd is om naar het recyclagepark te rijden, indien de container vol is, want vol is vol. Met dank aan MIROM-Menen.
NIEUWE TEGELSTAND
Stad Menen heeft de uitdaging of uitnodiging van de werkgroep om te ontharden ernstig genomen. In de categorie van de middelgrote steden en gemeenten staat Menen voorlopig op de 8ste plaats van 38 – zie https://vk-tegelwippen.be/tegelstand/. Dat is niet slecht en een gevolg van de ontharding in het Brouwerspark. De projecten van 28/10, zowel de tegel- als geveltuinen als de containeractie zullen later nog verrekend worden.
Vandaag wordt wel een ander project in rekening genomen. In de aangepaste tegelstand staat Menen nu op 128156 gewipte tegels. Het grootste project van de stad gaat over de N58. De weg met vier rijvakken en twee pechstroken – ook wel de ‘landingsbaan’ genoemd omwille van de veel te hoge snelheden en ongevallen - was een zwart punt voor de verkeersveiligheid. In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer is de weginfrastructuur aangepakt en op een aantal plaatsen met zelfs 12 meter versmald. Er blijven voor de weggebruikers wel twee carpoolparkings tussen de Gentstraat en de oprit van de E17 behouden. Het project gerealiseerd door AWV gaat om een projectzone van 25.000m², waarvan 10.000m² is onthard.